Direct naar artikelinhoud
Verdwijning

Doorbraak in verdwijning van vermiste loodgieter

Doorbraak in verdwijning van vermiste loodgieter
Beeld Pix4Profs/Gerard van Offeren

Wat is er gebeurd met Johan Van der Heyden? De 56-jarige loodgieter uit Lint verdween op 2 juni spoorloos. Al die tijd zat het onderzoek muurvast, tot er afgelopen weekend een Nederlandse vrouw en haar 18-jarige dochter opgepakt werden in een woonwagenpark net over de grens. Het parket zegt aanwijzingen te hebben dat de man met geweld om het leven is gebracht, maar op dit moment is er nog geen lichaam gevonden.

“Dit is bijna ondraaglijk.” De zoon van Johan Van der Heyden wachtte afgelopen weekend samen met zijn moeder en zijn broer op meer nieuws over de grootschalige zoekactie naar zijn vader in Nederland. “Langs de ene kant zijn we een klein beetje opgelucht omdat er na al die tijd eindelijk iets is wat lijkt op een doorbraak. Maar langs de andere kant blijft de onzekerheid ontzettend zwaar.”

Het gezin van de vermiste loodgieter leeft al vier maanden in de grootste onwetendheid. Op 2 juni vertrok de 56-jarige Johan Van der Heyden ’s avonds met zijn witte bestelwagen bij hem thuis in Lint. Hij keerde nooit terug. Op camerabeelden die de avond van zijn verdwijning op de snelweg gemaakt werden, is zijn bestelwagen zien, terwijl die in de richting van Nederland reed. Het voertuig zou later ook nog opgedoken zijn in onder meer Eindhoven en Den Bosch. Omdat verschillende sporen in de richting van Nederland wezen, startte de politie twee weken geleden ook daar een onderzoek.

Dat leidde de speurders naar Steendorp – een dorpje in Noord-Brabant, niet ver van de Belgisch-Nederlandse grens. Meer bepaald naar een Nederlandse vrouw van 39 en haar 18-jarige dochter. Zij werden zaterdagochtend in alle vroegte van hun bed gelicht door de politie. Hun huis – een chalet in een woonwagenpark – werd helemaal binnenstebuiten gekeerd en ook een aanpalende loods op het terrein werd volledig doorzocht. Wat de link is tussen Johan Van der Heyden en de twee vrouwen, en hoe de speurders precies bij hen uitkwamen, wilde de politie afgelopen weekend niet zeggen. “Maar de twee vrouwen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van de loodgieter”, zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. “Welke rol zij daar precies in spelen, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.”

De politie doet onderzoek in een woning en een loods in Steenbergen in het kader van de verdwijning van Johan Van der Heyden.Beeld ANP

Het Antwerpse parket zegt dat er ernstige aanwijzingen zijn dat Johan Van der Heyden op een gewelddadige manier om het leven is gebracht. De loods en de woning in het woonwagenpark zijn binnenstebuiten gekeerd door speurhonden die getraind zijn om te zoeken naar lijken, maar afgelopen weekend werd er geen lichaam gevonden. In de loods werd ook gezocht naar bloedsporen en DNA-sporen van de vermiste Belg. Op die resultaten is het nog even wachten.

De grootschalige zoekactie werd door de andere bewoners van het woonwagenpark vol ongeloof gevolgd. Zij omschrijven de opgepakte vrouw en haar dochter als ‘doodbrave mensen’ en zeggen geschokt te zijn door hun arrestatie. Al geven ze ook toe dat het woonwagenpark geen al te beste reputatie geniet. De politie moest er in het verleden al vaker langskomen voor onder meer drugsfeiten en schietpartijen. In augustus vorig jaar besliste de burgemeester zelfs om het woonwagenpark enkele maanden te sluiten na de vondst van een cannabisplantage. Die werd opgerold in de loods die ook afgelopen zaterdag doorzocht werd.

Vraag is nu wat een op het eerste gezicht doodbrave zelfstandige loodgieter uit Lint te zoeken had in een woonwagenpark met een bedenkelijke reputatie in Steenbergen, zowat 70 kilometer verderop. Kluste hij na de uren bij in het criminele milieu en is hij het slachtoffer geworden van een afrekening? Heeft hij per ongeluk iets gezien wat niet voor zijn ogen bestemd was, en heeft hij dat met zijn vrijheid of zelfs met zijn leven bekocht? Of kende hij de twee vrouwen die nu opgepakt zijn. “We weten het ook niet”, zegt zijn zoon. “Voor zover wij weten, had mijn vader helemaal niets te zoeken in Nederland en kwam hij daar ook nooit. Onze familie zit met zo veel vragen, en we hopen dat we daar nu eindelijk de antwoorden op zullen krijgen.”