maandag 7 oktober 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De politie greep hard in met traangas, het waterkanon, met de wapenstok en met rubberkogels. AP

Betogers Hongkong negeren maskerverbod en trekken opnieuw straat op

hongkongDe overheid in Hongkong heeft ingrijpende wetten uit de Britse koloniale tijd weer in het leven geroepen om de betogers die nu al weken protesteren tegen de groeiende invloed van China op hun land, te stoppen. Zo werd met onmiddellijke ingang verboden om nog maskers te dragen tijdens de protesten. Maar niemand hield er zich aan.

Via de Emergency Regulations Ordinance (ERO) kon de bestuurster van Hongkong Carrie Lam dit weekend een verbod op maskers invoeren op vrijdag om klokslag 12 uur, zonder enig akkoord van het parlement. Die zo­genaamde krijgswet die de bestuurder vrije baan geeft, mag alleen gebruikt worden bij ‘acuut openbaar gevaar’. Iedereen die in Hongkong een mondkapje of gasmasker draagt, riskeert nu een jaar cel en een monsterboete.

Legendarisch

De krijgswet is legendarisch in Hongkong. De Britten gebruikten ze in de koloniale tijd om in 1922 een belangrijke staking te breken. Hongkongse matrozen verzetten zich toen tegen het racistisch geïnspireerde loon­verschil tussen henzelf en buitenlandse matrozen. Dat Lam de betogers met ERO probeert te intimideren valt dan ook slecht. Veel betogers noemen dit het begin van ‘autoritair bestuur’. Via ERO kan Lam van de ene dag op de andere ook een avondklok instellen, samenscholingen verbieden en online communicatie verstoren, allemaal zonder publiek debat in het parlement. Lam wil het parlement weliswaar toch laten debatteren over de wet op maskers midden oktober.

De betogers hielden zich echter niet aan het verbod. Ze zeggen dat de maskers dienen om hun gezicht te beschermen tegen het politiegeweld. En geweld, dat was er weer dit weekend, langs beide kanten. Zo werd een politieman in burger door betogers omsingeld en zwaar in elkaar geslagen. Maar ook de politie greep hard in met traangas, het waterkanon, met de wapenstok en met rubberkogels. (tg, gn)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws