Direct naar artikelinhoud
Syrië

Trump dreigt Turkse economie te ‘verwoesten’ als Ankara te ver gaat in Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump samen met de Turkse president Tayyip Erdogan in Brussel in juli vorig jaar.Beeld REUTERS

Amerikaans president Donald Trump heeft ermee gedreigd ‘de economie van Turkije totaal te verwoesten en van de kaart te vegen’, als Ankara iets in Syrië doet wat hij te ver vindt gaan. Eerder had Trump bekend gemaakt dat het Amerikaanse leger zich terugtrekt uit Koerdisch Syrië en dat hij een Turkse invasie niet zou tegenhouden. 

en

“Zoals ik al duidelijk eerder heb gezegd, herhaal ik dat als Turkije iets uithaalt wat ik in mijn oneindige en onvergelijkbare wijsheid aanzie als te verregaand, dan zal ik de economie van Turkije volledig verwoesten en van de kaart vegen (Ik heb het al eerder gedaan! )”, zo tweette Trump, verwijzend naar de sancties die hij vorig jaar had afgekondigd tegen Turkije.

Trump benadrukte dat Turkije en de lidstaten van de Europese Unie verantwoordelijk zouden gesteld worden voor een gevangenenkamp in het noordoosten van Syrië waar duizenden strijders van Islamitische Staat (IS) en hun gezinnen worden vastgehouden. “Het is nu tijd voor andere landen in deze regio, sommigen van hen zijn zeer rijk, om hun territorium te beschermen”, aldus Trump.

Offensief

Eerder had het Witte Huis gezegd dat Turkije “spoedig” Noord-Syrië zal binnentrekken. Erdogan dreigt al ruim anderhalf jaar met een offensief in de Turkse grensregio, waar hij de Koerdische YPG-militie wil aanvallen, een belangrijk onderdeel van de SDF (Syrian Democratic Forces).

Turkije ziet de Koerdische strijders als terroristen. Voor de Amerikanen en Europa was de Koerdische SDF de afgelopen jaren juist de belangrijkste westerse bondgenoot in Syrië in de strijd tegen IS, die daarom bescherming verdient. In dit dreigende conflict stonden de twee NAVO-landen sinds begin 2018 tegenover elkaar.

Trumps aankondiging om de Amerikaanse troepen terug te trekken, stoot op protest binnen zijn eigen partij. Leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell: “Een voorbarige terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten uit Syrië zou alleen Rusland, Iran en het regime van Assad bevoordelen. En het zou het risico vergroten dat IS en andere terroristische bewegingen zich herorganiseren.” En senator Lindsey Graham, die Trump doorgaans steunt, tweette maandag dat het plan “een ramp in de maak” lijkt.

Intussen heeft een hoge Amerikaanse functionaris laten verstaan dat de VS maar “een klein aantal” soldaten terugtrekken die in Syrië ontplooid zijn aan de grens met Turkije, en slechts over “een heel kleine afstand”. 

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft Turkije intussen ook gewaarschuwd voor de mogelijk “destabiliserende gevolgen” van een mogelijke militaire operatie in het noorden van Syrië. Die gevolgen zouden gelden voor “Turkije, de regio en daarbuiten”, aldus het Pentagon in een communiqué. Het ministerie zegt nog een Turkse operatie niet te “steunen”.

Offensief
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...