Mama Anuna De Wever: “De dreigementen blijven maar duren. We zijn soms bang voor de brievenbus”

© RR

Vorige woensdag heeft Katrien Van der Heyden voor vijf weken afscheid genomen van haar dochters Anuna De Wever en Josefien Hoerée. “Het was heel heftig, een moederhart is hier niet voor gemaakt”, zegt ze. “Maar ik weet hoe belangrijk hun inzet is en later zal dat voor iedereen klaar en duidelijk zijn.”

Karin Vanheusden

Anuna De Wever en haar oudere zus Josefien Hoerée zijn woensdag samen met een dertigtal andere Europese jongeren met zeilboot Regina Maris vanuit de haven van Amsterdam naar Brazilië vertrokken. Na hun bezoek begin november aan het Amazonewoud, samen met indianenchef Raoni, zullen de klimaatactivisten met de bus vijfduizend kilometer verder reizen naar Santiago in Chili, aan de andere kant van het continent. Daar vindt van 28 tot 30 november de Youth Climate Conference plaats en van 3 tot 12 december de VN-klimaatconferentie COP25. Mama Katrien Van der Heyden is haar dochters woensdag in Amsterdam gaan uitzwaaien en probeert hun trip sindsdien via de app Vesselfinder op de voet te volgen.

“Het was een heel heftig en emotioneel afscheid”, vertelt ze. “Achteraf ben ik als een ballon leeggelopen. Ik kon zelfs niet meer autorijden. Alle spanningen moesten er blijkbaar uit. De stress van de voorbereidingen van deze expeditie, want dit noem je geen reis, maar ook de spanningen van de afgelopen maanden. De haatberichten en doodsbedreigingen blijven maar duren, het is écht buiten alle proporties. Maar bij de pakken blijven zitten, is geen optie. Daarvoor hebben we geen tijd. Later zal de geschiedenis uitwijzen dat de haatzaaiers ongelijk hebben.”

Even gsm-bereik

Vrijdagnacht rond 1u kreeg Katrien onverwacht een sms’je van Anuna. De Regina Maris voer op dat moment voorbij het smalste gedeelte van het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië en daardoor had ze heel even gsm-bereik. “Een hele opluchting, het was het eerste contact sinds woensdag. En wellicht het laatste, tot ze over tien dagen in Casablanca arriveren. Ze maken het goed, maar de zee was heel wild, een uitloper van orkaan Lorenzo, die vorige week de Azoren heeft bedreigd. Anuna vertelde dat haar zus zeeziek is geweest, maar vooral Adélaide Charlier, die ook lid is van Youth For Climate Belgium. Ze had tijdens haar werkshift van 21u tot 1u zelf ook even aan het roer gestaan. En daarna is ze van de sterrenhemel gaan genieten.”

Twee dochters voor vijf weken met een zeilboot op expeditie en de derde pas op kot in Gent. Het legenestgevoel is voor Katrien Van der Heyden opeens erg concreet. “Na de drukte van de voorbije weken valt alles nu een beetje stil. Daarom probeer ik me opnieuw wat meer te concentreren op mijn job als genderexpert. Ik wil me toeleggen op de link tussen genderongelijkheid en klimaat. Wist je dat twee derde van de klimaatslachtoffers vrouwen zijn?”

“Veel mensen vragen me hoe ik het doe en of ik niet bang ben nu mijn twee dochters zo’n lange, verre trip maken. Natuurlijk ben je ongerust en overloop je duizend keer alle mogelijke doemscenario’s, maar eigenlijk zit ik in een luxepositie. Mijn dochters worden omringd door een professionele crew en ze varen met een perfect zeevaardig schip. Hoe moeten al die moeders zich voelen die hun kinderen als vluchtelingen in schamele bootjes de zee zien oversteken, goed beseffend dat de kans dat ze de overkant halen niet groot is? Maar ik betrap er mezelf toch op dat ik meermaals per dag de app check die hun locatie aangeeft.”

Het tij keren

De haatmails en doodsbedreigingen aan het adres van Anuna zitten mama Katrien heel hoog. “Het blijft maar duren. Niet alleen online, ook thuis komen er dreigbrieven aan. We hebben soms schrik om naar de brievenbus te lopen. Natuurlijk heeft al die haat impact op Anuna en op ons hele gezin. Tegelijk weten we dat mensen die zo reageren eigenlijk géén argumenten hebben en ons dus gelijk geven. Ik begrijp het niet, Anuna en de andere klimaatjongeren doen niet meer of niet minder dan de wetenschap volgen. De hoogdringendheid van drastische maatregelen voor het klimaat is een onweerlegbaar feit. Als we het tij nu niet keren, loopt Vlaanderen binnenkort onder water. Ook dat is een feit. Dat het klimaat niet ernstig wordt genomen, ook niet door onze nieuwe Vlaamse regering, is voor mij het woelige water waarvan ik echt bang ben. Niet het water waardoor mijn twee dochters dezer dagen varen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer