Direct naar artikelinhoud
KlimaatactieUpdate

Meteen arrestaties bij start van twee weken ‘internationale rebellie’ voor klimaat

Ook in Sydney kwam het tot arrestaties.Beeld EPA

Bij de start van twee weken ‘internationale rebellie’ voor het klimaat zijn vandaag bij protesten in diverse steden al arrestaties verricht.

De milieuorganisatie Extinction Rebellion (ER) en verwante organisaties voeren in zowat zestig steden over de hele wereld acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uit verzet tegen de “criminele inactiviteit” van regeringen bij het aanpakken van de klimaat- en ecologische crisis.

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam blokkeerden demonstranten de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Er was geen toestemming van het stadsbestuur voor de actie. Agenten vragen de activisten om te vertrekken. Daarbij zijn arrestaties verricht en zijn materialen van demonstranten in beslag genomen.

In Australische steden zoals Sydney, Melbourne en Brisbane blokkeerden betogers meerdere straten. In Sydney arresteerde de politie dertig demonstranten omdat ze weigerden een straat vrij te geven nabij het Centraal Station. Ook in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington zijn meer dan dertig betogers gearresteerd.

In Londen zijn volgens de politie minstens 135 mensen gearresteerd. Volgens betoger Oshik Ronem tonen de arrestaties aan de overheid dat “ordelievende mensen wanhopig genoeg zijn door hun laksheid”. De activisten hadden er verschillende wegen en bruggen geblokkeerd, vooral in en rond de regeringswijk Westminster.

Sydney.Beeld EPA

Geen acties in ons land

Extinction Rebellion werd opgestart in het Verenigd Koninkrijk in 2018. De organisatie hoopt dat er in de komende twee weken 20.000 tot 30.000 mensen betogen in Londen. Dat is tientallen keren meer dan in april, toen de organisatie 1.100 mensen op de been had gebracht tijdens een protest in de Britse hoofdstad dat elf dagen duurde.

Ook in Kaapstad, Berlijn en Madrid werd er betoogd. In de Spaanse hoofdstad had zo’n tweehonderdtal mensen zich verzameld voor het ministerie van Ecologische Transitie, waar sommigen hun tent hadden opgezet om er te overnachten.

Onder meer in Toronto (Canada), New York (Verenigde Staten) en Buenos Aires (Argentinië) staan nog acties gepland.

De Belgische tak van Extinction Rebellion heeft geen acties gepland. Aanhangers trekken wel naar de acties in Amsterdam, Parijs en Londen om die te steunen. 

Sydney.Beeld EPA