Ogen weer op federale formatie: wie volgt informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders op?

Nu de Vlaamse regering gevormd is, kunnen de gesprekken over een nieuwe federale regering een versnelling hoger schakelen. Na 130 dagen brengen de informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) straks hun eindverslag over aan de koning. "Wie het van hen overneemt, zal niet moeten vertrekken van een wit blad", aldus VRT-Wetstraatjournalist Bart Verhulst. 

Zes partijen zitten nog aan tafel: de grootste Vlaamse en Franstalige partijen N-VA en PS, de liberalen van MR en Open VLD, de Vlaamse socialisten van de SP.A en de CD&V. Maar we weten nog niet welke partijen er uiteindelijk in de federale regering zullen zitten, laat staan dat er over een regeerakkoord is onderhandeld. Het was de taak van de informateurs om af te toetsen welke coalities er mogelijk zijn, waarbij de Vlaamse socialist Johan Vande Lanotte en de Franstalige liberaal Didier Reynders hebben gewerkt rond de optie van paarsgeel: een federale regering met de N-VA en de PS. 

"Beide informateurs hebben hun opdracht wel breder opgevat dan wat normaal gezien het geval is", weet VRT-journalist Bart Verhulst. "Er is namelijk ook al over de inhoud gepraat. Het resultaat is een document dat Vande Lanotte en Reynders straks aan de koning zullen geven waarbij ze geprobeerd hebben om rond een 9-tal thema's gemeenschappelijke grond hebben te vinden tussen de N-VA en de PS. De informateurs hebben die twee partijen ook al meermaals samengebracht. De opvolgers van de informateurs zullen dus niet moeten vertrekken van een wit blad."

Wie dat wordt, zullen we normaal gezien pas morgen weten. We weten ook nog niet of zij de titel preformateur of verkenner zullen krijgen. In elk geval wordt het iemand van de N-VA en iemand van de PS, al zullen de absolute partijtoppers Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) nog niet het veld worden ingestuurd. "Daar is de tijd nog niet rijp voor", klinkt het. "Namen die we wel gehoord hebben, zijn Geert Bourgeois en Rudy Demotte. Twee voormalige minister-presidenten. Twee figuren ook die geen stekels doen opsteken aan de andere kant", aldus Bart Verhulst. 

Trofeeën voor de N-VA en de PS

Vanmorgen liet Open VLD-kopstuk Alexander De Croo nog verstaan dat er tegen begin december een nieuwe federale regering kan gevormd zijn.

"Dat lijkt me sterk. Zeker als je weet dat er sinds 26 mei nog bijna niets echt is gebeurd", stelt Wetstraatjournalist Verhulst. "De N-VA en de PS blijven ook water en vuur. Ik denk dat de liberalen er vooral op hameren dat het goed kan komen tussen de N-VA en de PS omdat de andere optie een paarsgroene federale  regering is. Heel veel links volk dus, wat zeer lastig zou zijn voor de Open VLD in zo'n regering."

Desalniettemin hoor je geluiden dat de N-VA en de PS elkaar wel zouden kunnen vinden. "Daarvoor zal het belangrijk zijn dat die twee partijen beiden een of meer trofeeën in de lucht zullen kunnen steken", zegt Bart Verhulst. "Voor de PS is dat een hoger pensioen, minimum 1.500 euro. Iets waar de N-VA mee zou kunnen leven omdat die partij tijdens de campagne wel vaker het verwijt kreeg asociaal te zijn geweest."

"De N-VA moet een trofee hebben als het gaat over migratie en het communautaire. De Waalse PS zou wel bereid zijn tot strengere migratieregels, bij de Brusselse PS ligt dat moeilijker wegens het kiezerspubliek daar. Op gebied van het communautaire zou je bijvoorbeeld iets kunnen afspreken genre "We doen geen grote staatshervorming, maar de federale regering neemt maatregelen en laat daarin bepaalde keuzes aan de regio's"."

Bekijk hier het studiogesprek met VRT-journalist Bart Verhulst in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen