Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Werk van informateurs zit erop: Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) morgen bij koning verwacht

Werk van informateurs zit erop: Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) morgen bij koning verwacht
Beeld BELGA

De informatieopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) zit erop. De informateurs geloven dat er voldoende basis is voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar overeenstemming met het oog op de vorming van een federale regering. Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) worden morgenochtend bij de koning verwacht, zo meldt de VRT.

en

De informateurs hebben vanavond hun eindverslag uitgebracht bij de koning. Nu is het aan N-VA en PS, zo hebben beiden verklaard op een persconferentie. Dat hier 131 dagen voor nodig waren, betreurt Vande Lanotte, maar het politiek bestel is de voorbije vijf jaar heel hard geweest en dat heeft wantrouwen gecreëerd. “Nu moet het vertrouwen groeien”, luidt het.

Het eindverslag van de informateurs bestaat uit drie delen: een verkennende nota, een budgettair luik en deel met concrete voorstellen. De inhoud van de teksten deed het duo niet uit de doeken.

‘Meest aangewezen piste’

Zoals bekend was het al langer hun overtuiging dat de grootste partijen uit de twee grootste gemeenschappen - N-VA en PS - samen deel moeten uitmaken van een volgende federale regering. Dat blijft ook nu “de meest aangewezen piste”.

Vertegenwoordigers van beide partijen moeten nu het pad effenen voor N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopstuk Paul Magnette. Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) worden morgenvroeg op het paleis verwacht, waar ze vermoedelijk een preformatieopdracht zullen krijgen, aldus de VRT.

Of de poging kans tot slagen heeft, blijft koffiedik kijken. Toekomstig PS-voorzitter Paul Magnette liet vorige week nog noteren dat er tussen beide partijen over niets overeenstemming bestaat.

De PS staat “erg ver af van een onderhandelingsfase met N-VA”, luidde het maandag in socialistische rangen. Indien er iemand uit beide partijen met een koninklijke opdracht wordt belast, moet dat worden gezien als een verlengstuk van de informatieronde, waarbij de zes partijen betrokken zijn en worden geconsulteerd, en niet als een onderhandeling tussen twee partijen, wordt er aan toegevoegd.

Daarbij blijft nog steeds een ander probleem overeind. Volgens de PS bevat de formule met zes een onevenwicht. De Franstalige socialisten hebben er al meermaals op gehamerd dat ze de Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) niet gewoon willen depanneren. Die coalitie zou te veel naar rechts hellen. Voor de PS kan er geen sprake van zijn te onderhandelen met zowel N-VA als Open Vld aan de andere kant van de tafel. En in die redenering, waar niet elke partij mathematisch nodig is, is Open Vld te veel.

Lees ook
Beeld Bas Bogaerts

Geel hesje

Bij aankomst van de informateurs aan het koninklijk paleis was er vanavond even opschudding ontstaan toen een vrouw achter de auto van het informateursduo naar binnen probeerde te glippen. De actievoerster wilde naar verluidt twee gele hesjes afgeven aan de informateurs. “Ik heb het gedaan voor de gele hesjes, om te tonen dat we nog bestaan”, riep de vrouw. De politie nam de gele hesjes in beslag.