Geert Bourgeois en Rudy Demotte.
Volledig scherm
Geert Bourgeois en Rudy Demotte. © belga

“Reynders en Vande Lanotte geven stokje door aan Geert Bourgeois en Rudy Demotte”

 Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders geloven dat er voldoende basis is voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar akkoorden met het oog op de vorming van een federale regering. Dat daarvoor 131 dagen nodig waren, betreurt Vande Lanotte. Maar het politiek bestel is de voorbije vijf jaar heel hard geweest en dat heeft wantrouwen gecreëerd. “Nu moet het vertrouwen groeien”, luidt het. Morgenochtend worden Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) bij de koning verwacht, waar ze allicht een preformatieopdracht zullen krijgen. Dat weet VRT NWS. 

83 reacties

  • Christian Mommaerts

    5 jaar geleden
    Boergois die steeds de goed nieuws schow bracht over zijn Vlaanderen,waar we nu de gevolgen van dragen en dan nog opgelegd door een partij genoot
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    De schrik voor nieuwe verkiezingen is al even groot dan hun gebruikelijke goesting om maar opnieuw in onze zakken te zitten. Benieuwd wat het gaat halen : de schrik of de goesting.
  • Marc Baeyens

    5 jaar geleden
    De PS met de broek af. Men ging toch nooit met N-VA praten, belofte aan hun kiezers.
  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Volgens de twee vorige informateurs zijn er nog maar twee mogelijkheden: paars-geel en nieuwe verkiezingen. Dat klopt niet. De twee overblijvende mogelijkheden zijn paars-groen en nieuwe verkiezingen. Een paars-gele regering is totaal uitgesloten omdat de NVA en de PS nooit in dezelfde regering kunnen. Wie denkt dat de NVA toch in een PS-regering gaat stappen: nee hoor, bij de NVA weten ze maar al te goed dat dit hun doodvonnis betekent.
  • Ronny Ooijen

    5 jaar geleden
    Fons Casteels, u schrijft : 'Veel Vlamingen die in 2014 voor de NVA hebben gestemd, hebben in 2019 voor het VB gestemd'. Vraagje : Hoe zou dat toch komen? Ze denken niet dat ze door N(V)-Blabla belogen en bedrogen zijn. Ze hebben het ondervonden! Het is een partij die voor de verkiezingen vele loze beloftes maakte (stemmetjes ronselen) en erna wel héél vaak van standpunt (bochten) veranderde.
  1. Opnieuw Crevits, weer Weyts, of iemand anders? Heel wat partijen azen op post van onderwijsminister
    84

    Opnieuw Crevits, weer Weyts, of iemand anders? Heel wat partijen azen op post van onderwijs­mi­nis­ter

    Heel wat partijen azen op de post van de toekomstig Vlaams minister van Onderwijs. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zegt woensdag het “domein opnieuw in handen” te willen nemen en kijkt bijvoorbeeld in de richting van voormalig onderwijsminister Hilde Crevits. Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever mag Ben Weyts zichzelf opvolgen “als hij maar zijn broek aanhoudt”. Dat zeiden ze op een onderwijsdebat van de Directiecommissie van het Katholiek Basisonderwijs (DCBaO) in Antwerpen.
  2. Heeft felbesproken Rwandawet impact op transmigranten aan onze kust? "Vluchtelingen hebben van niets schrik”
    PREMIUM

    Heeft felbespro­ken Rwandawet impact op transmi­gran­ten aan onze kust? "Vluchte­lin­gen hebben van niets schrik”

    “Het is dweilen met de kraan open. We zullen net versterking nodig hebben de komende maanden.” In West-Vlaanderen wordt er bijzonder lauw gereageerd op de in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurde Rwandawet. Transmigranten zonder verblijfsrecht zullen er overgevlogen worden naar Rwanda en zo hoopt de Britse premier Sunak mensensmokkel een halt toe te roepen. Mensenrechtenorganisaties staan op hun achterste poten, maar zullen er straks ook minder transmigranten door West-Vlaanderen trekken? Wij belden rond.
    Blankenberge, Middelkerke, Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, Bredene, Oostende, Knokke-Heist, Brugge, De Haan