Lam sluit militaire hulp van China tegen protest in Hongkong niet uit

© AFP

De leider in Hongkong, Carrie Lam, verwacht dat de eigen ordetroepen de aanhoudende protesten de baas kunnen. Maar ze sluit tegelijkertijd niet uit dat ze hulp vraagt aan China.

evg

Carrie Lam, de leider van Hongkong, heeft de burgers en actievoerders gewaarschuwd voor de economische situatie in de stad. Het belangrijke financiële centrum in Azië gaat richting een eerste recessie in tien jaar tijd, na vier maanden van protest. Inwoners kwamen oorspronkelijk op straat tegen een omstreden uitleveringswet - die inmiddels is ingetrokken - maar blijven nu vechten tegen de strakkere grip van China op de stad.

Lam krijgt kritiek voor haar beslissing om een verbod op het dragen van maskers in te stellen, zonder inspraak van het parlement. De vrees bij betogers is dat Hongkong verder zal afglijden richting autoritair bestuur.

Op een persconferentie werd Lam gevraagd in welke omstandigheden ze de hulp van de Chinese troepen zou inroepen. ‘Ik kan u niet zeggen onder welke omstandigheden we extra zaken zouden ondernemen, ook niet als het gaat over hulp vragen aan de centrale overheid’, zei Lam daarop. ‘Op dit moment ben ik er sterk van overtuigd dat we zelf oplossingen zullen vinden (...) maar als de situatie zo erg wordt, dan kan niets uitgesloten worden. Toch niet als we willen dat Hongkong nog een kans krijgt.’