Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

Koning duidt Demotte en Bourgeois aan als preformateurs

-Koning Filip ontmoet Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS)Beeld Photo News

Koning Filip heeft Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aangeduid als preformateurs. Dat meldt het Paleis. Bourgeois en Demotte volgen het informateursduo Johan Vande Lanotte en Didier Reynders op, die gisteren na vier maanden hun opdracht afsloten.

en

Bourgeois en Demotte moeten volgens het persbericht van het paleis “de concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn”  (MR, Open Vld, CD&V en sp.a). 

Bourgeois en Demotte brengen op maandag 4 november verslag uit bij de koning. 

‘Voldoende basis’

Na meer dan vier maanden informateurschap hebben Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) maandag hun eindverslag overhandigd aan de koning. Het informateursduo liet verstaan dat er voldoende basis is gevonden voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar overeenstemming met het oog op de vorming van een federale regering.

De koning legt de bal nu, zoals verwacht, in het kamp van de twee grootste partijen in elke taalgroep, N-VA en PS. Hij stuurt gewezen Vlaams minister-president Geert Bourgeois en gewezen Waals minister-president Rudy Demotte het veld in. Zij moeten nagaan of er een paars-gele regering op de been gebracht kan worden.