Spektakel aan de hemel: vanavond kan je “draken” spotten

© shutterstock

Wie dinsdagavond rond 20.45 uur naar buiten kijkt, zal mogelijk enkele “draken” zien passeren in de hemel. Op dat moment is de meteorenzwerm Draconiden het best waar te nemen.

mtm

LEES OOK. Vallende sterren: met deze tips zie je ze het best (+)

De Draconiden liggen in de radiant (de plaats van waaruit de meteoren lijken te komen) van het sterrenbeeld Draak en worden veroorzaakt door de komeet 21P/Giacobini-Zinner. Die heeft een omlooptijd van ongeveer 6,6 jaar. Normaal gezien kunnen tijdens het hoogtepunt enkele meteoren per uur worden waargenomen, maar af en toe zijn er ook grotere “uitbarstingen”. In 1933 konden waarnemers in Europa maar liefst 500 meteoren per uur zien passeren. Dertien jaar later werd het westen van de Verenigde Staten op een nog groter spektakel getrakteerd met duizenden Draconiden per uur.

Nu zal het helaas zo’n vaart niet lopen. Niet alleen ligt het hoogtepunt van de zwerm dit jaar overdag, maar ’s avonds is er ook bijna een volle maan. Daardoor zullen alleen de meest heldere meteoren zichtbaar zijn. Wie wil kijken: rond 20.45 uur zal de radiant ongeveer 65 graden boven de horizon staan.

De Draconiden zijn relatief traag en halen “slechts” snelheden van ongeveer 73.440 kilometer per uur. Er is geen speciale apparatuur nodig om ze waar te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen