Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Belgische ‘beul van Raqqa’: ‘Ik wil terugkeren naar België en daar normaal leven leiden’

Anouar HaddouchiBeeld Il Fatto Quotidiano

De Belg Anouar Haddouchi, beter bekend als de ‘beul van Raqqa’, en ook verdacht van betrokkenheid bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs, ontkent elke terroristische activiteit die hem ten laste wordt gelegd. Hij doet dat in een interview met de Italiaanse krant Fatto Quotidiano, dat werd overgenomen door Sudpresse. Haddouchi, die in Syrië vastzit, wil in België berecht worden.

De 35-jarige Brusselaar zou betrokken zijn bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Zo ontving Mohamed Abrini, op 22 maart ‘de man met het hoedje’ in Zaventem, 3.500 euro afkomstig van de bankrekening van Haddouchi. Bovendien staat hij bekend als ‘beul van Raqqa’ omdat hij er meer dan 100 executies zou hebben uitgevoerd. Raqqa is het voormalig bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.

“Ik heb nooit een wapen in handen gehad, ik heb nooit iemand gedood voor IS”, zo zegt Haddouchi, die eraan toevoegt spijt te hebben van zijn avontuur bij IS. “Het is verworden tot een nare droom. Ik wil terugkeren naar België en daar een normaal leven leiden.”

‘Ik wilde weg, maar kon niet’

Haddouchi beweert een kantoorjob te hebben gehad in de bureaus van IS in Tell Abyad, waar de aankomsten vanuit Turkije werden geregistreerd. “Na enkele dagen besefte ik dat het niet het leven was dat men mij had voorgespiegeld. Ik kon mijn mening niet geven, mijn leven zou gevaar lopen als ik dat wel deed. Daar begon mijn nare droom. Ik wilde weg, maar kon niet”.

Fatto Quotidiano ontdekte nochtans verschillende contradicties in de beweringen van Haddouchi. Zo zegt hij nooit een voet in Raqqa gezet te hebben, om even later toe te voegen dat hij er een man zag vermoord worden door IS, “waarschijnlijk een agent”.

‘Meer dan 100 onthoofdingen’

Het federaal parket voert al geruime tijd onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de terreurcel van 22 maart. Haddouchi - bijnaam Aboe Suleiman al Belgiki - zou op het centrale marktplein in Raqqa meer dan 100 onthoofdingen hebben uitgevoerd.

Haddouchi zit in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Samen met zijn echtgenote Julie Maes (32) werd hij door de Koerdische troepen opgepakt na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz. Het is nog onduidelijk waar hij berecht wordt: in Syrië, hier of in Frankrijk.