Vlaams Parlement ontruimd na bommelding: begrotingsdebat stopgezet, niets verdachts aangetroffen

Het Vlaams Parlement is dinsdagnamiddag ontruimd na een bommelding tijdens het debat over de begroting van de nieuwe Vlaamse regering. Dat debat werd stopgezet, waarna de politie het gebouw doorzocht met explosievenhonden. Er werd niets verdachts aangetroffen.

Guy Stevens en Farid El Mabrouk

© san

Op het moment van de bommelding, rond 14.30 uur, werd een debat gehouden tussen de Vlaamse regering en de oppositie over de begrotingscijfers die maandag voorgesteld waren.

Groen-fractieleider Björn Rzoska had het woord toen hij onderbroken werd door parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Die was tien minuten eerder door de griffier op de hoogte gebracht en besliste dat iedereen naar buiten moest. “Het gebouw moet onmiddellijk ontruimd worden”, zei ze tegen haar collega’s.

“Ik heb overlegd met de Brusselse en met de militaire politie en we nemen deze melding ernstig”, zei Homans even later op het voetpad voor het parlement. Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) zei dat een beslissing om te ontruimen “niet lichtzinnig genomen wordt”.

Niets verdachts gevonden

De politie stelde meteen een veiligheidszone in en doorzocht het gebouw met explosievenhonden. Rond 17 uur werd het weer vrijgegeven: er werd niets verdachts aangetroffen.

Het debat werd stopgezet door de evacuatie en zal donderdag om 10 uur hervat worden. Dat zijn de fracties mondeling overeengekomen.

Koerdische link

Volgens secretaris-generaal Martine Goossens sprak de persoon die de melding deed Engels en wordt er rekening gehouden met een link met een viering van het Koerdisch Instituut, die om 16 uur zou doorgaan in het gebouw. Ook die is afgelast.

Bewogen debat

Bij aanvang van het debat over de begroting had minister-president Jan Jambon zijn smartphone ostentatief ver weg gelegd. “We gaan met heel veel aandacht naar jullie luisteren”, zei hij, knipogend naar het beeld van eind vorige week, toen hij spelletjes zat te spelen toen de oppositie de zaal verlaten had.

© Photo News

Matthias Diependaele (N-VA) mocht als nieuwe minister van Financiën de plannen van de regering nog eens uit de doeken doen. “We gaan geen lasten doorschuiven naar toekomstige generaties, dat doen we niet”, zei hij nadrukkelijk. “Daarnaast willen we wel degelijk investeren, door zelf als Vlaamse overheid te investeren, in infrastructuur en in mensen.”

Dat kost natuurlijk geld, maar we geven “iets meer” aan de Vlaming terug dan we nemen, zei Diependaele. Zoals bekend wordt de woonbonus afgeschaft, wordt er gesleuteld aan de kinderbijslag en daalt de aftrekbaarheid van de dienstencheques. Die maatregelen worden niet lichtzinnig doorgevoerd, maakte de minister zich sterk. Zo werd er voor gekozen de cheques niet duurder te maken, maar de aftrekbaarheid te verlagen, zodat de Vlaming het effect pas uitgesteld voelt.

(Lees verder onder de video)

“Jonge koppels gejost”

© Photo News

“De vorige regering maakte water, onderwijs, het openbaar vervoer, de kinderopvang, en ga zo maar door, duurder”, reageerde Chris Janssens van Vlaams Belang. “Daar komt nu nog de afschaffing van de woonbonus bij. Veel jonge koppels zijn gejost.”

Volgens Janssens gaat het niet om een fiscale verschuiving, omdat de verlaging van de registratierechten beperkt blijft. “Het is een forse belastingverhoging. En wat het helemaal pijnlijk maakt, is dat die afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma van de meerderheidspartijen stond.” Janssens verwees ook gretig naar Guy Vanhengel (Open VLD) die vorige week zei dat de woningprijzen in Brussel niet zijn gedaald na afschaffing van de woonbonus daar.

“En wat wel werd beloofd aan de kiezer, komt er niet”, hekelde Janssens. “Van de elektriciteitsfactuur verlagen komt niets in huis. De wachtlijsten voor mensen met een handicap wegwerken, kost ongeveer 1,6 miljard euro. Deze regering voorziet 270 miljoen.” De Vlaams Belang-fractieleider voorspelde hevige tegenstand bij grote delen van de bevolking.

Klimaat

© Photo News

Björn Rzoska van Groen nam het niet dat er volgens Diependaele geen lasten worden doorgeschoven naar toekomstige generaties. “Er is wat mij betreft één grote factuur die wordt doorgeschoven en dat is alles op vlak van klimaat. Noch in het regeerakkoord, noch in de cijfers zien we doortastende maatregelen.”

Volgens de Groen-fractieleider moet het gros van de investeringen worden opgehoest door de sectoren zelf, zoals het onderwijs. Daar wordt bespaard in het secundair onderwijs en geïnvesteerd in het basisonderwijs. “Ik begrijp niet dat de secundarie scholen niet op straat komen”, zei hij.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© san

© BELGA

bekijk ook

Tijdlijn: zo kwam de Vlaamse regering sinds de verkiezingen tot stand

De oppositie stapt op en Vlaamse regering begint met valse start, maar Jan Jambon… zit Angry Birds te spelen op zijn smartphone

Waarom niet Bart De Wever, maar wel Jan Jambon minister-president wordt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen