Direct naar artikelinhoud
Israël

Procureur beslist nog dit jaar over aanklacht tegen Netanyahu

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.Beeld EPA

De procureur-generaal van Israël Avichai Mandelblit beslist tegen midden december of er een aanklacht komt tegen premier Benjamin Netanyahu wegens corruptie. De regeringsleider werd de afgelopen vier dagen ondervraagd tijdens een hoorzitting.

en

“Wij hopen en verwachten dat na vier lange dagen alle zaken zullen worden gesloten”, citeert de krant Haaretz vandaag Netanyahu’s advocaat Amit Hadad. De premier wordt beschuldigd van corruptie, fraude en kwade trouw in drie zaken. Het gaat onder meer om de beïnvloeding van media en dure geschenken aan bevriende miljardairs. Netanyahu houdt zelf zijn onschuld staande en spreekt van een “heksenjacht”.

Ondertussen heeft Netanyahu van president Reuven Rivlin de opdracht gekregen om een nieuwe regering te vormen, na de verkiezingen van drie weken geleden. Daarbij haalde de centrumpartij Blauw-Wit van Benny Gantz met 33 zetels de meeste zitjes in de Knesset binnen. Netanyahu’s rechts-conservatieve Likoed strandde op de tweede plaats met 32 verkozenen.

Netanyahu heeft nog tot 23 oktober de tijd om een nieuwe regering te vormen. Dat lijkt op dit moment een opdracht met weinig kans op slagen. Gantz heeft al meerdere keren te kennen gegeven dat hij niet in een regering wil stappen met aan het hoofd een premier die “geconfronteerd wordt met ernstige aanklachten”.