Direct naar artikelinhoud
• LIVEBLOG •Vlaamse begroting

Geen bom gevonden in Vlaams Parlement, begrotingsdebat gaat donderdag verder

Vlaams minister-president Jan Jambon na de evacuatie.Beeld Tim Dirven

In het Vlaams Parlement is vanmiddag het debat over de begroting begonnen en vroegtijdig geëindigd door een bommelding. Na een grondige sweeping gaf de politie het gebouw rond 17 uur opnieuw vrij, er werden geen explosieven aangetroffen.

Lees de vrijgegeven meerjarenraming van 2020-2024 en de Vlaamse begroting (in pdf).

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

“We gaan met heel veel aandacht naar jullie tussenkomsten luisteren, want ik heb mijn smartphone ver weg gelegd”, zei minister-president Jan Jambon (N-VA) bij aanvang van de begrotingsdiscussie. Vlaams Belang, de grootste oppositiepartij, mocht als eerste reageren en nam de regering kwalijk dat er veel zaken worden doorgevoerd die in niet in de verkiezingsprogramma’s stonden.

Matthias Diependaele (N-VA) mocht als nieuwe minister van Financiën de plannen van de regering nog eens uit de doeken doen. “We gaan geen lasten doorschuiven naar toekomstige generaties, dat doen we niet”, zei hij nadrukkelijk. “Daarnaast willen we wel degelijk investeren, door zelf als Vlaamse overheid te investeren, in infrastructuur en in mensen.”

Dat kost natuurlijk geld, maar we geven “iets meer” aan de Vlaming terug dan we nemen, zei Diependaele. Zoals bekend wordt de woonbonus afgeschaft, wordt er gesleuteld aan de kinderbijslag en daalt de aftrekbaarheid van de dienstencheques. Die maatregelen worden niet lichtzinnig doorgevoerd, maakte de minister zich sterk. Zo werd er voor gekozen de cheques niet duurder te maken, maar de aftrekbaarheid te verlagen, zodat de Vlaming het effect pas uitgesteld voelt.

‘Jonge koppels gejost’

“De vorige regering maakte water, onderwijs, het openbaar vervoer, de kinderopvang, en ga zo maar door, duurder”, reageerde Chris Janssens van Vlaams Belang. “Daar komt nu nog de afschaffing van de woonbonus bij. Veel jonge koppels zijn gejost.”

Volgens Janssens gaat het niet om een fiscale verschuiving, omdat de verlaging van de registratierechten beperkt blijft. “Het is een forse belastingverhoging. En wat het helemaal pijnlijk maakt, is dat die afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma van de meerderheidspartijen stond.” Janssens verwees ook gretig naar Guy Vanhengel (Open Vld) die vorige week zei dat de woningprijzen in Brussel niet zijn gedaald na afschaffing van de woonbonus daar.

Groen-fractieleider Björn Rzoska.Beeld Tim Dirven

“En wat wel werd beloofd aan de kiezer, komt er niet”, hekelde Janssens. “Van de elektriciteitsfactuur verlagen komt niets in huis. De wachtlijsten voor mensen met een handicap wegwerken, kost ongeveer 1,6 miljard euro. Deze regering voorziet 270 miljoen.” De Vlaams Belang-fractieleider voorspelde hevige tegenstand bij grote delen van de bevolking.

Björn Rzoska van Groen nam het niet dat er volgens Diependaele geen lasten worden doorgeschoven naar toekomstige generaties. “Er is wat mij betreft één grote factuur die wordt doorgeschoven en dat is alles op vlak van klimaat. Noch in het regeerakkoord, noch in de cijfers zien we doortastende maatregelen.”

Volgens de Groen-fractieleider moet het gros van de investeringen worden opgehoest door de sectoren zelf, zoals het onderwijs. Daar wordt bespaard in het secundair onderwijs en geïnvesteerd in het basisonderwijs. “Ik begrijp niet dat de secundaire scholen niet op straat komen”, zei hij.

Rzoska werd onderbroken door het bomalarm in het parlement. 

Lees hieronder hoe de turbulente namiddag verliep.

Live

  1. Begrotingsdebat donderdag voortgezet

    Het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement wordt donderdag om 10 uur voortgezet. Dat zijn de fracties vandaag na de bommelding mondeling overeengekomen. De beslissing moet morgen wel nog officieel worden gemaakt.

    Wij sluiten nu de liveblog af. Bedankt voor het raadplegen.

  2. Vlaams Parlement blijft vandaag dicht

    Het Vlaams Parlement wordt vandaag niet meer heropend na de bommelding. Het begrotingsdebat gaat mogelijk morgen verder.

  3. Mogelijk link met viering Koerdisch instituut

     Het Vlaams Parlement is vanmiddag omstreeks 14.30 uur ontruimd nadat er telefonisch een bommelding was binnengekomen. Volgens de diensten van het parlement is er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw. Dat evenement is intussen afgelast.

    Voorzitter Liesbeth Homans werd tijdens het begrotingsdebat op de hoogte gebracht door de griffier. Tien minuten later besloot ze het gebouw te laten ontruimen. "Ik heb overlegd met de Brusselse en met de militaire politie en we nemen deze melding ernstig", zegt ze op het voetpad voor het parlement. Het gebouw wordt doorzicht met explosievenhonden.

    Volgens secretaris-generaal Martine Goossens sprak de persoon die de melding deed Engels en wordt er rekening gehouden met een link met het Koerdische evenement.

    De Brusselse politie stelt intussen een veiligheidszone in en zal het gebouw doorzoeken.

  4. Zitting geschorst

    De zitting over de begrotingsdiscussie is tijdelijk opgeschort. De parlementsleden en hun medewerkers zijn geëvacueerd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Bommelding

    Het Vlaams parlement wordt ontruimd omwille van een bommelding, die ernstig wordt genomen door voorzitter Liesbeth Homans. Dat stelt Belga ter plaatse vast en het nieuws wordt bevestigd door de Brusselse politie. 

  6. Rzoska: 'Op vlak klimaat blijft Vlaanderen een eiland'

    Groen-fractieleider Björn Rzoska hekelt de matige klimaatambities van de regering-Jambon. "Ik hoor de minister-president graag zeggen dat hij een voorbeeld neemt aan noordelijke landen zoals Denemarken en Nederland, maar op het vlak van klimaat blijft Vlaanderen een eiland."

    Groen-fractieleider Björn Rzoska, hier tussen collega's Jos D'Haese (PVDA) en Conner Rousseau (sp.a).Beeld Photo News
  7. Vandaele: 'Totaalplaatje bekijken'

    "We vinden het nooit leuk als dingen van ons wegvallen", zegt N-VA-fractieleider Vandaele. "Als we ons concentreren op specifieke onderdelen van deze begroting, dan kan het zijn dat we als individu enkele euro's kwijtspelen. Maar als we het totaalplaatje bekijken, dan is dat niet zo. In het geheel krijgt de Vlaming meer terug van deze regering."

  8. Vandaele: 'We geven ook 2,1 miljard terug'

    Intussen verdedigt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele de besparingen en investeringen van de regering-Jambon: "Een blik op de tabellen toont dat we op een aantal posten in totaal 1,9 miljard weghalen, maar ook dat we 2,1 miljard euro teruggeven."

  9. Sintobin tijdelijk commissievoorzitter

    Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) wordt even weggeroepen door de griffier. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) neemt haar voorzitterstaken tijdelijk over.

  10. N-VA-fractieleider Vandaele neemt verdediging regering op zich

    Wilfried Vandaele, fractieleider van de N-VA, krijgt na Janssens het woord. Hij feliciteert Diependaele en diens administratie voor het snelle werk. "Een huzarenstukje", noemt hij het gegeven dat het parlement gisteren de cijfers al in handen kreeg.

    Wilfried Vandaele (N-VA).Beeld BELGA
  11. Janssens: 'Voortzetting Zweedse factuurregering'

    Janssens: "Wie werkt, spaart en onderneemt, wordt door deze regering bestraft. Business as usual, dus. Terwijl N-VA tijdens de kiescampagne nog waarschuwde voor de groene belastingtsunami, zien we nu gewoon de voortzetting van de Zweedse factuurregering."

  12. 'Het belangrijkste pijnpunt in de begrotingstabellen is wat er niet in staat'

    "Het belangrijkste pijnpunt in de begrotingstabellen is wat er niet in staat", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. "Dat de volgende Vlaamse regering geen armoedebeleid gaat voeren die naam waardig, blijkt ook nu weer. Dat de kinderbijslag, na besparing, een nog wat nuttelozer wapen wordt in de strijd tegen die armoede, is er een bewijs van."

    Bart Eeckhout
  13. Vlaams Belang haalt uit naar 'zakkenroller' Diependaele

    Volgens Janssens gedraagt begrotingsminister Matthias Diependaele zich met de afschaffing van de woonbonus als een zakkenroller. "Terwijl hij u met de ene hand iets aanbiedt, gaat hij er met de andere hand met uw portefeuille vandoor."

    Lees ook: Ofwel woonbonus, ofwel lagere registratierechten, maar niemand zal twee keer verliezen

  14. Vlaams Belang: 'Enige Vlaming die positief was, is Diependaele zelf'

    Chris Janssens wijst op de "stroom aan negatieve reacties" die gisteren volgden nadat de begrotingscijfers werden vrijgegeven. De enige positieve reactie kwam volgens de Vlaams Belanger van begrotingsminister Diependaele zelf.

  15. Janssens: 'Gunnen oppositie geen groot debat'

    Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat het debat over de begroting in een commissie wordt gehouden in plaats van in de plenaire vergadering. "Deze zaal is veel te klein. Alleen maar omdat jullie de oppositie geen groot debat gunden."

    Vlaams Belang-fractieleider Chris JanssensBeeld Photo News
  16. Oppositie krijgt het woord

    Na de toelichting door de regering mag Vlaams Belang als eerste oppositiepartij de spits afbijten. Elke fractie heeft dertig minuten spreektijd. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans tot VB-fractieleider Chris Janssens: "Meneer Janssens, u bent niet verplicht om die alle dertig in te vullen."

  17. Diependaele: 'Groeipad is niet zelfde als besparingen'

    Een groeipad afremmen is niet hetzelfde als besparen, benadrukt minister Diependaele. "Ik heb dat thuis aan mijn kinderen uitgelegd aan de hand van hun zakgeld. Als je vandaag 100 euro krijgt en je zou normaal binnenkort 110 euro krijgen, dan krijg je nu nog steeds 108 euro. Dat is nog altijd een stijging." De begrotingsminister richt zich uitdrukkelijk tot Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Mijn kinderen hebben het begrepen, meneer Rzoska. Ik hoop dat u dat ook begrijpt."

  18. Diependaele: 'Intellectuele eerlijkheid bewaren'

    Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA): "Ik hoop dat we intellectuele eerlijkheid in dit debat kunnen bewaren. Als je investeringen wil doen, dan moet je ook zeggen waar je het geld vandaan wil halen." 

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Diependaele: 'Geen lasten doorschuiven naar volgende generaties'

    Begrotingsminister Matthias Diependaele geeft toelichting bij de meerjarenraming. Hij legt onder meer uit dat Vlaanderen de nieuwe legislatuur met een tekort start, maar naar een begrotingsevenwicht gaat. Volgens Diependaele heeft de Vlaamse regering duidelijke keuzes gemaakt, en schuift ze geen lasten door naar de volgende generaties.

    Begrotingsminister Matthias Diependaele (N-VA).Beeld BELGA
  20. Pol Van Den Driessche diplomatiek adviseur van Jambon

    Gewezen N-VA-senator Pol Van Den Driessche wordt diplomatiek adviseur van Vlaams minister-president Jan Jambon. Dat kondigt Van Den Driessche zelf aan op zijn Facebook-pagina. Naast diplomatiek advies zal Van Den Driessche ook communicatie-advies verlenen aan de Vlaamse regeringsleider.

    De 60-jarige ex-journalist werkt al jaren als communicatie-adviseur voor de N-VA. Hij bereidt voor N-VA-politici debatten en interviews voor.

    Pol Van Den DriesscheBeeld Simon Mouton Photo News
  21. Jambon: 'Smartphone ver weggelegd'

    Jambon is in een goede bui en belooft  - de heisa van vorige week indachtig - zijn smartphone ver weg te leggen. Vorige week werd hij 'betrapt' terwijl hij in het parlement een spelletje speelde op zijn smartphone.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Jambon: 'Geef dan alternatief'

    Jambon merkt op dat de oppositie de begrotingscijfers "razendsnel" moet hebben doorgenomen. Haar feedback op de cijfers stond al kort na de bekendmaking in de pers. Maar, zo benadrukt hij, critici moeten zelf maar een alternatief opwerpen voor de geplande besparingen.

  23. Commissie van start

    De commissievergadering is begonnen. Minister-president Jan Jambon neemt als eerste het woord. "Ik weet dat er op het terrein behoeften zijn die meer budget vereisen. Als overheid kan je nooit genoeg middelen voorzien om al die behoeften in te vullen. Maar we doen wel een inspanning."

  24. Wat Jambon Vlaanderen kost (en oplevert)

    De Vlaamse regering stelde gisteren haar langverwachte begroting voor. Tegenover de aangekondigde investeringen staat er een forse besparingsoperatie. Dit zijn de belangrijkste vaststellingen.

    Beeld Bas Bogaerts
  25. 'Jambon I mikt openlijk op een clash met België'

    Volgens Groen-parlementsleden Stefaan Van Hecke en Stijn Bex mikt de nieuwe Vlaamse regering op een regelrechte clash met de federale staat.

  26. Lees de begroting hier

    Lees de vrijgegeven meerjarenraming van 2020-2024 en de Vlaamse begroting hier.

  27. Jambon zet het mes vooral in de overheid

    Jambon I bespaart in de eerste plaats op de Vlaamse overheid en de Vlaamse subsidies, zo bleek uit de begrotingstabellen die gisteren werden vrijgegeven. De vakbonden en het middenveld vrezen een kaalslag. ‘Dit wordt een bloedbad’, waarschuwt vakbond ACOD.

    Jambon en de rest van de Vlaamse regering stellen de Vlaamse begroting voor.Beeld Bas Bogaerts
  28. Vlaams Parlement in debat in ad hoc commissie

    De Vlaams Parlementsleden buigen zich vanmiddag over de begrotingscijfers die de regering gisteren vrijgaf. Ze doen dat in een ad hoc commissie en niet in de commissie Financiën en Begroting, aangezien de commissies voor deze legislatuur nog niet zijn samengesteld.