Koperprijs weerspiegelt sombere staat van de wereldeconomie

Koper noteerde vorige week op zijn laagste prijs in 24 maanden, een zoveelste indicator dat de globale groeivertraging wel degelijk een feit is. Het metaal noteert rond de 5.635 dollar per ton, ruim 20% lager dan in juni vorig jaar.

Koper wordt op de financiële markten vaak “Dr. Copper” genoemd omdat het als een voorspeller wordt gezien van toekomstige economische trends. Koper zit in nagenoeg alle producten – van vliegtuigen tot smartphones. Naast olie is koper een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld.

Waarom daalt de prijs van koper?

Dat de prijs nu daalt heeft een aantal oorzaken: eerst is er de handelsoorlog tussen China en de VS. Dat eerste land is de belangrijkste consument van koper wereldwijd. Investeerders zijn bang voor een verdere terugval van de economische groei in China.

Ook grondstoffenspecialisten zien de toekomst somber in en de laatste macrocijfers geven hen gelijk. Zowel in de VS als de eurozone noteert de activiteit in de maaksector (manufacturing) op haar laagste niveau in respectievelijk tien en zeven jaar.

Dan is er de sterke dollar die op zowat alle grondstoffen weegt. Koper noteert in Amerikaanse dollar. Dat betekent dat een sterke dollar het metaal duurder maakt voor buitenlandse investeerders.

Koper: een goede indicator voor de gezondheid van de economie

De marktprijzen voor grondstoffen vormen traditioneel een goede indicator voor de gezondheid van een nationale economie. Koper speelt daarbij een hoofdrol omdat het niet enkel een inzicht biedt in de economie van een individueel land, maar het metaal ook een beeld geeft van de gezondheid van de volledige wereldeconomie. De lage koperprijzen lieten 11 jaar geleden dan ook toe om de wereldwijde economische crisis te voorspellen.

Toch stellen sommigen dat de band tussen koper en de gezondheid van de economie is verdwenen. Zo is in de Verenigde Staten nog steeds sprake van een groeiende economie, terwijl de koperprijzen met een sterke daling worden geconfronteerd.

Verder is niet iedereen negatief over de toekomst van de koperprijs. Vooral omdat de rol van het metaal in een steeds meer CO2-vrije economie een hoofdrol zal spelen. In een windturbine die stroom levert voor 500 gezinnen zit drie ton koper verwerkt. Verder zit koper ook in motoren, batterijen en laadpalen voor elektrische wagens. De voorbije jaren is ook het aantal grote mijnen gedaald die hoogwaardig koper produceren. Allemaal indicatoren die de koperprijs op termijn opnieuw omhoog moeten sturen.

Meer