© RR

Stad Mechelen verkoopt Nekkerhal om schulden af te bouwen

De Nekkerhal en de ziekenhuiscampus op de Zwartzustersvest in Mechelen worden verkocht. Dat heeft het stadsbestuur beslist. "De operatie helpt ons om schulden af te bouwen", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Sven Van Haezendonck.

De Dijlestad wil haar schulden de komende jaren afbouwen tot iets minder dan 225 miljoen euro in 2020. "We bouwen ze af met 27 miljoen om ruimte te geven aan de volgende meerderheid", stelt schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V).

De verkoop van de twee grote sites moet daarbij helpen. Voor de Nekkerhal hoopt de stad minstens 12,5 miljoen te krijgen. "Artexis, de huidige huurder is daar vragende partij voor. Ze wil meer investeren, maar dan moet ze eigenaar worden. Bovendien wachten ons heel wat investeringen die we dan zelf niet meer moeten dragen", legt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) uit.

Een tweede site die de stad op de markt brengt, is campus Zwartzustersvest van het AZ Sint-Maarten. Bij de opening van het nieuwe ziekenhuis aan de R6 komt die campus opnieuw in handen van het Sociaal Huis. Volgens een schatting moet de verkoop 20,3 miljoen opleveren. "Een deel van de opbrengst dient om de lastenverlaging te financieren", zegt schepen Schroons nog. Hij spreekt tegen dat de stad een uitverkoop houdt. "Recent hebben we bijvoorbeeld ook het Predikherenklooster en depot Rato aangekocht."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER