Direct naar artikelinhoud
Impeachment

Witte Huis weigert medewerking aan impeachment-onderzoek Trump

De Amerikaanse president Trump.Beeld EPA

Het Witte Huis heeft gezegd dat het niet zal meewerken met het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden naar een eventuele afzetting van Trump. In een brief roept het Witte Huis vandaag op om het onderzoek, dat het "ongegrond en grondwettelijk gezien onwettig" noemt, te laten vallen.

en

De Democraten bezondigen zich volgens het Witte Huis aan "politiek theater" en willen op deze manier de uitslag van de verkiezingen van 2016, die door president Donald Trump werden gewonnen, tenietdoen, klinkt het.

“Jullie ongekende acties laten de president geen andere keuze”, schrijft advocaat Pat Cipollone in de brief aan de leiders van de Democraten. “Om zijn plichten aan het Amerikaanse volk, de Grondwet en alle toekomstige inzittenden van het ambt van president te vervullen kunnen de president en zijn regering onder deze omstandigheden niet meewerken aan jullie bevooroordeeld en ongrondwettelijke onderzoek.”

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageerde op de brief met een verklaring waarin ze stelt dat Trump sowieso “verantwoordelijk zal worden gehouden”. “Het Witte Huis moet gewaarschuwd zijn dat de aanhoudende pogingen om de waarheid te verbergen over het machtsmisbruik van de president, opgevat zullen worden als verder bewijs van obstructie”, klinkt het. “Meneer de President, u staat niet boven de wet. U zal verantwoordelijk worden gehouden.”

Topdiplomaat verboden te praten met onderzoekscommissies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder op de dag een topdiplomaat opdracht gegeven niet voor commissies van het Huis van Afgevaardigden te verschijnen. Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie, zou misschien meer weten over mogelijk machtsmisbruik door Trump. De president wordt ervan verdacht dat hij zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski in een telefoongesprek onder druk heeft gezet om een onderzoek te starten naar de democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter.

Sondland zou dinsdag worden ondervraagd door een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij is degene die samen met Kurt Volker, de Amerikaanse afgezant voor Oekraïne, een verklaring voor Zelenski heeft opgesteld. Daarin staat de belofte dat Biden en zijn zoon zouden worden onderzocht. Zelenski heeft deze verklaring nooit ondertekend. Eind vorige maand diende Kurt Volker plotseling zijn ontslag in.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Sondland dinsdag echter verboden om een verklaring af te leggen. Het is niet duidelijk waarom het dat heeft gedaan, maar Trump twitterde dat Sondland dan zou getuigen “voor een totaal partijdige kangoeroe-rechtbank, waar Republikeinen geen rechten hebben, en de echte feiten worden weggehouden van het volk”.

Ambassadeur Sondland is volgens zijn advocaat ‘diep teleurgesteld’. ‘Hij is van Brussel naar Washington gereisd om zich op zijn verklaring voor te bereiden en om de vragen van de commissie te beantwoorden.’

Sondland kwam op vrijwillige basis praten met de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Als hij was gedagvaard, had het ministerie van Buitenlandse Zaken er niet voor kunnen gaan liggen. Democraten hebben Sondland alsnog middels een dagvaarding ontboden.