Direct naar artikelinhoud
Bommelding

Vermoedelijke dader van bommelding aan Vlaams Parlement geïdentificeerd

Het parlement werd gisterennamiddag ontruimd na een telefonische bommelding.Beeld Tim Dirven

Er is een vermoedelijke dader geïdentificeerd van de bommelding in het Vlaams Parlement dinsdagnamiddag. Dat meldt het Brusselse parket. Het gaat om een man die in Oost-Vlaanderen woont. Het onderzoek naar de feiten wordt in handen gegeven van het parket Oost-Vlaanderen.

en

Het parlement werd gisterennamiddag ontruimd na een telefonische, Engelstalige bommelding. Het gebouw werd weer vrijgegeven, nadat de Brusselse politie het had doorzocht met explosievenhonden, maar niets verdachts had gevonden.

De bommelding was niet het werk van een grappenmaker, zo zei Vlaams parlementsvoorzitster Liesbeth Homans in De ochtend op Radio 1. “Dit was serieus”, verzekert Homans, die met de procureur afspraken wil maken over wat tot de mogelijkheden hoort. “Het is niet de bedoeling dat we elke week zo’n telefoontje krijgen.”

Koerdisch Instituut

Volgens de diensten van het parlement was er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die eveneens gisterennamiddag zou plaatsvinden in het gebouw. Ook dat evenement werd afgelast. 

Het begrotingsdebat werd onderbroken tijdens de tussenkomst van Groen-fractieleider Björn Rzoska en die mag zijn uiteenzetting pas morgen afronden. Vandaag is er plenaire vergadering met actuele vragen.

Deze namiddag worden ook de commissies officieel ingedeeld. De vraag rijst of het begrotingsdebat kan worden voortgezet in de ad hoc-commissie van gisteren, dan wel moet verhuizen naar de commissie Financiën.