De Nobelprijs voor Chemi gaat naar drie Amerikaanse wetenschappers: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino.
Volledig scherm
De Nobelprijs voor Chemi gaat naar drie Amerikaanse wetenschappers: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. © REUTERS

Nobelprijs Chemie gaat naar wetenschappers die onze wereld ‘oplaadbaar’ maakten

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers, de Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen (KVA) vandaag in Stockholm bekendgemaakt. Ze krijgen de prijs voor de ontwikkeling van de meest krachtige batterij ter wereld: de lithiumionbatterij. "Ze creëerden een herlaadbare wereld", aldus de Academie.

4 reacties

  • Paul van de velde

    5 jaar geleden
    Hoe lang gaat een batterij mee? Wie gaat ze recycleren? Wat gebeurt er met het afval? Wat is de kostprijs? Allemaal vragen waar er geen antwoord wordt op gegeven.
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    Gaan we 136 kerncentrales neerpoten in Europa om iedereen elektrisch te laten rijden ?- slechts 5% belandt in de prise - 22% rendement 78 % koeling naar oppervlaktewater en atmosfeer - transformatie en hoogspanning 90° behalve de nul - de afvalberg wordt weer groter (batterijen zijn zorgkind) -energiekost astronomisch - Einstein zocht er leven naar, het P.M.- had steeds magneten in zijn zak - hoe haal ik daar energie uit ?- die verdient een Nobel - de grootste
  • Kristof Degros

    5 jaar geleden
    Dan mogen deze ook de prijs krijgen voor de meest vervuilende technologie ... Lithium ion batterijn zijn nu niet bepaald proper te noemen. En nee ik stem zeker niet op groen en "politiek of ecologisch correct" is ook niet aan mij besteed. Maar die batterijen kan je niet meer wegdenken, maar het ontginnen van de materialen en productie is nu niet bepaald wat je kan noemen "top notch"
  • Helmuth Cap

    5 jaar geleden
    John B. Goodenough... Laat Chuck Berry daar maar eens een nummer over schrijven...