De regel dat multinationals alleen belasting betalen in landen waar ze fysiek aanwezig zijn, raakt steeds meer achterhaald in het tijdperk van internet.
Volledig scherm
De regel dat multinationals alleen belasting betalen in landen waar ze fysiek aanwezig zijn, raakt steeds meer achterhaald in het tijdperk van internet. © AFP

OESO: “Belast multinationals in het land waar ze geld verdienen”

EconomieOverheden moeten meer mogelijkheden krijgen om belasting te heffen bij multinationals die in hun land geld verdienen, ook als die bedrijven geen fysieke vestiging hebben binnen de landsgrenzen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie kreeg van meer dan 130 landen de opdracht om een voorstel voor een grootscheepse vernieuwing van internationale belastingregelgeving op te stellen.

5 reacties

  • lars vandenberge

    3 jaar geleden
    Multinationals zullen zo goed als nooit enige vermogens of winstbelasting betalen. Regeringen zitten ze te lokken met de laagste belastingtarieven en de meeste (verdoken) steun (voordelen allerlei). Ze zijn voor de regeringen interessant voor de werkgelegenheid en dus ook de loonbelasting van hun werknemers. Verder kan je stellen dat om hoe meer geld het gaat hoe machtiger de lobbymachine is. Anderzijds is de meerwaarde dat een bol.com of een amazon bied zeer betwisbaar alles in overweging geno
  • Baldr VanHoek

    4 jaar geleden
    Ze snappen het nog steeds niet maar multinationale ondernemingen waren actief in de vorige eeuw. Ze maken misschien gebruik van gelijksoortige instrumenten maar ze begrijpen de impact van internet niet. Het zijn geen multinationale maar globalistische bedrijven die hun core business surveillance kapitalisme is. Regeringen laten hen gerust terwijl een ieder wordt beschouwd als een belastingbetaler afkomstig uit een land. Fout.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Omzet kan je niet verplaatsen. Die wordt ter plaatse gekocht en geconsumeerd. Als er 1 miljoen cola blikjes verkocht worden in een land dan kan je de omzet daar niet van ontkennen. Maar de winst kan je wel nul maken door duur aan te kopen bij een moederfabriek in een belastingparadijs. Men zou zelf het belastingsysteem veel efficiënter kunnen maken. Afschaffen gedoe met aftrekposten, notionele intrestaftrek... 10% omzet belasting in de plaats van 25% vennootschapsbelasting op nul winst.
  • Kelly Verlinden

    5 jaar geleden
    Dan verplaatsen ze hun omzet of goochelen ze op een andere manier Gino. Is hetzelfde als je de rijken belast om hun inkomen, dan veranderen ze alles naar vermogen. Belast ze naar vermogen en ze verplaatsen hun geld en hebben enkel een inkomen. Er scheelt iets fundamenteels aan de manier waarop de rijken belast worden wereldwijd alsook grote bedrijven en multinationals.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Belast ze gewoon op hun omzet. Die kunnen ze niet verdonkeremanen voor de belastingen.