Direct naar artikelinhoud
BuitenlandUpdate

Schietpartij Duitse Halle: aanwijzingen van extreemrechts gedachtegoed bij opgepakte dader

Schietpartij Duitse Halle: aanwijzingen van extreemrechts gedachtegoed bij opgepakte dader
Beeld AFP

Het lijkt erop dat de schietpartij bij een synagoge in het Oost-Duitse Halle het werk was van iemand die alleen optrad. Dat heeft een journalist van Der Tagesspiegel vernomen uit bronnen bij de veiligheidsdiensten. Die dader, die werd opgepakt, zou een 27-jarige Duitser met extreemrechtse achtergrond zijn. Bij de schietpartij zijn volgens de eerste gegevens zeker twee mensen gedood. De schutter filmde ook de aanslag met een camera op zijn helm.

en

“Volgens de eerste bevindingen werden twee mensen gedood in Halle”, meldt de plaatselijke politie op Twitter. Eerder werd een verdachte opgepakt. Der Tagesspiegel weet op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten dat de opgepakte persoon een Duitser is die niet bekend stond bij de politie. Hij zou ook geen moslim zijn. De Leipziger Volkszeitung voegt daar op zijn site aan toe dat de opgepakte man zwaargewond is en een heelkundige ingreep ondergaat. Eerder was er sprake van meerdere daders, maar de schutter zou alleen gehandeld hebben.

Het Duitse anti-terreurparket heeft het onderzoek naar de schietpartij overgenomen. Dat meldt een woordvoerder van het antiterreurparket in Karlsruhe aan het magazine Der Spiegel. Die beslissing werd ingegeven door het “bijzondere belang van de zaak”, aldus het parket in Karlsruhe. Er zijn voldoende aanknopingspunten voor een mogelijke extreemrechtse achtergrond voor de feiten, aldus een woordvoerdster van het federale parket aan de Evangelischer Pressedienst. 

Dader probeerden synagoge binnen te dringen

De schietpartij vond plaats voor de synagoge in de Pauluswijk. Tijdens de schietpartij voor de synagoge was er veel volk aanwezig in het gebouw. Dat meldt Max Privorotzki, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Halle, aan het magazine Der Spiegel. “De veiligheidsvoorzorgen aan de ingang hebben stand gehouden tijdens de aanval”, aldus Privorotzki. 

Dader probeerden synagoge binnen te dringen
Beeld Sebastian Willnow/dpa-Zentralbil

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zegt dat men ervan kan uitgaan dat de gebeurtenissen een “anti-semitische aanval” zijn. Het lijkt waarschijnlijk dat die door rechts extremisme is gemotiveerd. “Volgens de federale procureur-generaal is er voldoende bewijs voor een mogelijke rechts-extremistische achtergrond”, aldus Seehofer.

Rita Katz, directeur van de in de de materie gespecialiseerde SITE Intelligence Group, meldt op Twitter dat de beelden van de schietpartij gepost werden op de site van een computergame. Voor het begin van de schietpartij zegt de schutter dat “Joden de kern van alle problemen zijn”. Daarmee zijn er enkele opvallende gelijkenissen met de aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, eerder dit jaar. Daarbij kwamen 51 mensen om.

Twitter bericht wordt geladen...

Der Tagesspiegel weet verder nog dat de schutter springstof in zijn auto had achtergelaten. Die auto staat nog in Halle. In zijn vlucht kaapte de man een taxi, en daarmee kreeg hij een ongeluk.

De bronnen van de Duitse krant wijzen er wel op dat wel onderzocht wordt of de man medeplichtigen of andere helpers had.

De dader zou, nog volgens de krant, een Duitse staatsburger zijn van jonger dan 30. Hij was niet bekend bij de politie of de binnenlandse veiligheidsdienst. “Hij moet zijn daad uitgebreid gepland hebben, maar gelukkig ging hij amateuristisch te werk”, aldus de bronnen bij de veiligheidsdiensten. Als de man toch in de synagoge was binnengeraakt, “dan was er een bloedbad gebeurd zoals in Christchurch”. In de synagoge waren op het moment van de feiten een zeventigtal mensen aanwezig, maar de dader slaagde er niet in de synagoge binnen te geraken.

Katz wijst er op Twitter verder ook nog op dat nog niemand de aanslag heeft opgeëist. Maar volgens haar informatie juichen extreemrechtse online groepen de aanslag al toe. Ze noemen de dader een “heilige”. Ook Brenon Tarrant, de terrorist van Christchurch, en andere extreemrechtse terroristen kregen die titel.

Dader probeerden synagoge binnen te dringen
Beeld AP

Jom Kipoer

Bild schrijft ook dat er een handgranaat op een joodse begraafplaats werd gegooid. Er zouden ook verschillende gewonden zijn. Die informatie is vooralsnog niet bevestigd.

In Wiedersdorf, een gehucht van de Oost-Duitse gemeente Landsberg, was de politie massaal aanwezig nadat ook daar schoten werden gelost. De politie heeft met machinepistolen in de hand meerdere woningen in meerdere straten doorzocht. De toegang tot Landsberg, vijftien km ten oosten van Halle, was versperd.

De aanval vond plaats op Jom Kipoer, ook wel Grote Verzoendag genoemd. Dit wordt als de belangrijkste en heiligste dag beschouwd in het jodendom. Voor de synagoge in Leipzig, dat zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Halle ligt, heeft de politie haar aanwezigheid versterkt.

Jom Kipoer
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Jom Kipoer
Beeld AP