Direct naar artikelinhoud
Bicky Burger

Ook Bart Somers dient klacht over ‘Bicky Burger’-campagne in bij reclamewaakhond

Bart Somers tijdens zijn eedaflegging vorige week.Beeld BELGA

Vlaams viceminister-president en minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) dient op zijn beurt klacht in bij reclamewaakhond JEP tegen de “ongepaste” en “wansmakelijke” campagne van Bicky Burger. “Ze drijven de spot met het maatschappelijk probleem van partnergeweld. In plaats van dit te bestrijden lijkt Bicky Burger intrafamiliaal geweld met deze campagne te bagatelliseren”, laakt Somers.

en

Somers wijst erop dat de nieuwe Vlaamse regering aandacht besteedt aan de bestrijding van gendergerelateerd geweld. “De reclamesector draagt een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker in het bestrijden van deze verwerpelijke stereotypen”, stelt de minister.

Somers merkt ook op dat het niet de eerste keer is dat Bicky Burger “bewust met kwetsende boodschappen werkt”. Het bedrijf “doet dit ongetwijfeld vanuit de perverse redenering dat negatieve aandacht ook een vorm van reclame is”.

Somers gaat klacht indienen bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP). Bij de instelling, die nagaat of reclame voldoet aan de regels van de reclame-ethiek, kwamen al om en bij de 300 klachten binnen.

Eerder had ook federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) de campagne als “schandalig en onverantwoord” bestempeld. Ze meldde dat het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) nagaat of de reclame onder de toepassing van de Genderwet valt, die het aanzetten van geweld tegen vrouwen strafbaar stelt.