Slecht geslapen vannacht? Dan is de kans groot dat je meer zin hebt in ongezond eten en dit is waarom
Taart. Frietjes. Pizza. Of een hamburger. Na een korte of slapeloze nacht lijkt fastfood extra aantrekkelijk. Of beelden we ons dat in? Een groep Amerikaanse onderzoekers onderzocht dat gegeven en wat blijkt: het zit niet tussen oren, maar de zin naar snelle snacks zit wél in onze neus.
Een slechte nachtrust beïnvloedt je neus - of nog specifieker: je reuksysteem - op twee verschillende manieren. Je reukzin schakelt een tandje hoger, waardoor geuren scherper lijken en je hersenen een beter onderscheid kunnen maken tussen voeding en andere dingen. Tegelijkertijd gaat het mis met de communicatie tussen de hersengebieden die signalen over voeding met elkaar uitwisselen.
“Wanneer je last hebt van een slaaptekort krijgen de noodzakelijke hersengebieden niet voldoende infromatie”, vertelt hoofdauteur Thorsten Kahnt, assistent-professor neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Hierdoor ga je vaker compenseren door te kiezen voor voeding met een rijker energiesignaal. Oftewel: vettige junkfood. Zijn conclusies werden gepubliceerd op de wetenschapssite eLife.
Het is al langer bekend dat een slaaptekort kan leiden tot een vreetkick, en zelfs het risico op gewichtstoename vergroot. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat slaaptekort het zogenoemde endocannabinoïde systeem van de hersenen activeert. Hier worden stofjes aangemaakt die je doen verlangen naar chips, pizza of snoep - ook als je geen honger hebt. Kahnt en zijn collega’s wilden deze link verder onderzoeken.
Buffet met snacks
Ze voerden een klein experiment uit met 29 mannen en vrouwen tussen 18 en 40 jaar oud. De deelnemers werden in twee groepen gedeeld. De eerste groep mocht eerst normaal slapen. Vier weken later kregen ze amper vier uur slaap per nacht. Bij de tweede groep was het net omgekeerd: zij mochten eerst amper vier uur slapen per nacht en vervolgens normaal slapen.
Na elke gecontroleerde nacht kregen de deelnemers ontbijt, lunch en een avondmaal voorgeschoteld. Ze konden niet bepalen wat ze op hun bord legden, maar er was wél een buffet met snacks waaruit ze konden kiezen. Op die manier konden de wetenschappers nagaan hoeveel iedereen at en wat ze aten. Dat bevestigde de link tussen slaap en wat mensen in hun mond steken. ,”Na een korte nacht, geven we de voorkeur aan calorierijke voeding zoals donuts, koekjes met chocolade en frietjes”, stelt Kahnt vast.
Om die achterliggende mechanismen beter te begrijpen, werden ook bloedstalen afgenomen. Op die manier konden de wetenschappers achterhalen dat er wel degelijk meer van de eerder genoemde endocannabinoïden in het bloed zaten na een korte nacht.
Snakken naar junkfood
Daarnaast moesten de proefpersonen ook onder een MRI-scanner gaan liggen. Ondertussen konden ze allerlei geuren ruiken die afkomstig waren van voeding maar ook van andere dingen. Na een korte nacht bleek er een verhoogde activiteit in de piriforme cortex, het hersengebied dat alle signalen van de neus ontvangt. Normaal gezien zendt de piriforme cortex informatie door naar een tweede hersengebied, de insulaire cortex. Die heeft als taak om te kiezen wat we gaan opeten. Bij wie er een korte nacht had opzitten, verliep die communicatie tussen de twee hersengebieden heel stroef. “Dit zorgt ervoor dat vermoeide mensen snakken naar junkfood”, besluit Kahnt.
De oplossing is uiteraard heel simpel: meer slapen. Of, voor wie toch uitzonderlijk vroeg uit bed moet (of er heel laat in lag): banketbakkers en andere heerlijk geurende eetzaken mijden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Pretpark (extra voordelig) meepikken vóór de grote drukte? Vier hoogvliegers voor de hele familie op een rij
-
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
Wanneer je bloed moet laten nemen, krijg je vaak als advies dat je nuchter moet komen, zonder vooraf gegeten te hebben. Waarom is het belangrijk om dat advies te volgen? En welke impact heeft voeding dan op je bloedwaarden? Endocrinoloog Chantal Mathieu (UZ Leuven) legt uit. -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt