Direct naar artikelinhoud
Tv & radio

Waarom Telenet analoge televisie schrapt

Waarom Telenet analoge televisie schrapt
Beeld Photo News

Bij zo’n 180.000 Vlaamse gezinnen gaat het beeld op zwart nu Telenet vanaf eind volgend jaar in verschillende fases het analoge televisiesignaal van zijn kabel haalt. ‘We moesten dit wel doen om de snelheid van onze internetverbindingen op peil te houden.’

Ze zijn een uitstervend ras, de mensen die nog via het ouderwetse, analoge signaal tv-kijken. Volgens Telenet doen zo’n 180.000 Vlaamse gezinnen het op dit moment nog zonder digitale tv. Maar ook bij gezinnen die wel een digibox in huis hebben, wordt nog analoog gekeken. Veel tweede of derde toestellen op de slaapkamer moeten het vaak nog met dat verouderde signaal stellen. Telenet schat dat er nog eens 180.000 dergelijke toestellen in omloop zijn. 

Die analoge kijkers moeten tegen eind 2021 hun kijkgewoontes bijsturen. Tegen dan wil Telenet het analoge signaal overal van de kabel om plaats te maken voor het explosief groeiende internetverkeer. “Nu is dat analoge televisiesignaal goed voor 30 tot zelfs 40 procent van de capaciteit van de kabel”, vertelt Luc Bruynseels, netwerkverantwoordelijke bij Telenet. “Als het internetverkeer, zoals nu, jaarlijks blijft groeien met 40 procent, komen we onvermijdelijk in de problemen. Het was kiezen: of het analoge televisie- en radiosignaal schrappen of onze internetsnelheden zien dalen.” 

Handleiding

Het werd dus het eerste. Jeroen Bronselaer, die bij het kabelbedrijf verantwoordelijk is voor residentiële marketing, gelooft dat de gevolgen van die beslissing beperkt zullen blijven. “Het merendeel van onze klanten moet enkel de instellingen van hun televisietoestel wijzigen om te blijven kijken.” Het analoge signaal maakt namelijk plaats voor een veel compacter digitaal signaal dat kan worden ontvangen door de meeste toestellen van minder dan negen jaar oud. 

“Zowat 75 procent van onze analoge klanten zal de switch op die manier kunnen maken”, zegt Bronselaer. Daarvoor hoef je zelfs niet te gaan zoeken naar die al lang verdwenen handleiding. Telenet riep een website in het leven waar voor meer dan 2.000 tv-toestellen stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de instellingen van analoog naar digitaal wijzigt. De prijs van het kabelabonnement – nu 18,22 euro per maand – wijzigt niet.

Maar wie een ouder toestel in huis heeft, komt dus wel in de problemen. Voor die kijkers zijn er twee opties: of ze halen een digibox in huis of ze kopen een nieuw televisietoestel. In beide gevallen probeert Telenet de pijn te verzachten. Analoge tv-klanten die voor een digibox kiezen, mogen die een jaar gratis huren. Daarna betalen ze 9 euro per maand. Zo’n box kopen kost 84 euro. Telenet voorziet in zijn webshop ook een aantal goedkope tv-toestellen voor wie kiest voor een nieuw toestel. 

Gratis antenne

Die toegevingen zijn niet voldoende voor Test-Aankoop. De consumentenorganisatie vindt dat klanten die tevreden zijn met louter tv-kijken naar een beperkt aantal zenders, voor maximaal 50 euro een digibox in huis moeten kunnen halen. Ook het analoge radiosignaal verdwijnt. Dat gebeurt tussen februari en april 2020 en heeft opnieuw invloed op naar schatting zo’n 180.000 gebruikers. Die krijgen van Telenet een gratis FM-antenne. Wie het radiosignaal liever zuiverder heeft, kan zijn versterker aan een digibox of een digitale radio-ontvanger koppelen. Maar ook dat vraagt opnieuw een investering. 

Het afschakelen van het analoge signaal wordt vanaf midden november al getest in de netwerkregio’s rond Lochristi en Beringen. Bronselaer: “Door daar eerst uitgebreid proef te draaien willen we anticiperen op problemen die kunnen opduiken wanneer we eind volgend jaar ook in andere regio’s het signaal schrappen.” 

De test in Lochristi en Beringen moet onder andere duidelijk maken of de info die klanten op voorhand krijgen via post, sms of mail voldoet. En of ze de weg naar de website voor de signaalswitch vinden. Mocht dat niet het geval zijn, dan wil Telenet ook installateurs inzetten om de noodzakelijke switch te maken.

Meer info over de digitale switch: www.telenet.be/signaalswitch.