Een nieuwe generatie zonder rimpels? "Pano" duikt in de wereld van botox en fillers

Botox en fillers zijn booming business. Op sociale media worden foto’s van volle lippen en opgevulde jukbeenderen volop gepost en geliket. Jonge mensen dromen hardop van dezelfde opgespoten lippen als de influencers die ze volgen op Instagram. Er is een markt voor dit soort tijdelijke schoonheidsinjecties, stelt het reportagemagazine “Pano” vast. Niet alleen aan de vraagzijde, maar ook aan de aanbodzijde. “Pano” gaat undercover in de achterkamertjes van de filler- en botoxwereld en onderzoekt of alles daar wel zo wettelijk verloopt.

Kylie Jenner. De naam volgt bijna automatisch op de vraag: “waarom wil je lipfillers”? “Pano” ging praten met heel wat jonge mensen om te weten waar het succes van fillers en botox vandaan komt. Officiële cijfers zijn er niet over beide zogenoemde injectables, maar plastisch chirurgen geven wel aan dat het succes niet te stoppen lijkt. “De vraag is vooral groot naar behandelingen die niet-chirurgisch gebeuren. De drempel naar chirurgie is nog altijd zeer groot. En voornamelijk jongere mensen willen iets proberen met eenvoudige injecties”, zegt plastisch chirurg Patrick Tonnard.

Als zij mooi kunnen zijn, dan ik ook

Ruth, studente van 19

Eén van die jonge mensen is de 21-jarige studente Ruth van Staay: “Het eerste moment dat ik eraan begon te denken, was ik vijftien. Midden in de puberteit, je bent onzeker, en dan komt Instagram als een bom. En Kylie Jenner, mijn leeftijdsgenote, was daar opeens. Met mooie volle lippen, waarvan je ook ziet dat ze opgespoten zijn, dat het niet van nature is. Dus dan dacht ik: als zij mooi kunnen zijn, dan ik ook."

Bekijk hieronder het fragment met Ruth en haar mama over lipfillers

Videospeler inladen...

Een bubbel met altijd dezelfde echo’s

Verlagen sociale media op die manier de drempel naar esthetische ingrepen? Met die vraag trekt “Pano” naar Elke Van Hoof, professor gezondheidspsychologie aan de VUB. Zij omschrijft Instagram als echo chamber: een soort bubbel waarin altijd maar weer dezelfde boodschappen weerklinken. “Puur op het fysieke denk ik wel dat gewoon uniek jezelf zijn voor een groep niet meer voldoende is”, zegt Van Hoof. “Dat heeft ook te maken met dat je constant mensen ziet die zich hebben ingespoten en hebben laten bijwerken. Dus die uitzonderingen van vroeger, die zijn nu norm. En dus is het normaal. En dat maakt ook dat de stap om het zelf te gaan doen, veel lager wordt.”

Met bubbels over de drempel

“Pano” is ook te gast op een echte botox- en fillerparty in een schoonheidssalon. Daar wordt de drempel met bubbels en een hapje zo laag mogelijk gehouden. Achter in de zaal is een ruimte afgescheiden met een gordijn, waar de aanwezige arts haar ding doet. “Ik ben jouw instrument om een beetje bij te boetseren waar je het wenst”, horen we haar zeggen.

Ik ben jouw instrument om een beetje bij te boetseren waar je het wenst
Anonieme arts

Schoonheidsspecialistes mogen geen inspuitingen doen, dus daarom is er die avond een arts aanwezig. Dat is perfect wettelijk, maar toch wil de dokter niet in beeld. Dat heeft alles te maken met de Orde der artsen die dokters op deontologisch vlak verbiedt om in schoonheidssalons te gaan werken. Het is een zienswijze die plastisch chirurg Patrick Tonnard deelt: “Het klinkt een beetje conservatief, maar volgens de Orde der artsen mag dat eigenlijk niet. Je mag geen geneeskunde uitoefenen in een commerciële setting. We blijven geneesheren, er zijn risico’s verbonden aan ons vak. We staan ook permanent ter beschikking voor mensen die we behandeld hebben. Als we dat allemaal gaan commercialiseren, lijkt me dat toch niet de juiste richting om in te slaan.”

Bekijk hier het bezoek van "Pano" aan een botox- en fillerparty

Videospeler inladen...

Botox tegen de rimpels to come

“Pano” laat ook de 29-jarige Koenraad Coussement aan het woord, die zes jaar geleden al met botox begon. Botox is een stof die bepaalde spieren gaat verzwakken, bijvoorbeeld rond de ogen of in het voorhoofd. Doordat je die spieren minder kan gebruiken, gaan je rimpels minder duidelijk worden. En dat was precies wat Koenraad wilde: “Ik ben gestart met botox rond mijn 23ste, dat was de eerste keer. En daarna ben ik dat eigenlijk om de zoveel tijd blijven volhouden omdat je rimpelvorming begint vanaf je 26ste. En ik wou dat zeker vóór zijn, zodat de rimpels er niet konden komen.”

In de video hieronder heeft Koenraad het over zijn behandelingen

Videospeler inladen...

Ik denk dat er een hele generatie aan het ontstaan is die misschien nooit echt rimpels gaat krijgen

Plastisch chirurg Stefaan Van den Berge
Plastisch chirurg Stefaan Van den Berge (met donkere jasje).

De plastisch chirurg van Koenraad, Stefaan Van den Berge, ziet wel meer twintigers in de privékliniek waar hij werkt: “Ik denk dat er eigenlijk wel een hele generatie aan het ontstaan is nu die misschien nooit echt rimpels gaat krijgen. En dat is wel iets nieuws, denk ik, van de laatste tien jaar.”

De achterkamertjes

“Pano” gaat ook undercover en ontdekt dat er nog altijd heel wat illegale zaken gebeuren. Via websites waar botox- en fillerinjecties worden aangeboden tussen allerlei andere schoonheidsbehandelingen komen we bij buitenlandse artsen die helemaal geen erkenning hebben om in ons land te werken. Maar we zien ook een man aan het werk die beweert arts te zijn en die opschept met zijn achttien jaar ervaring met “lips, lips, lips”. Tot blijkt dat hij helemaal geen arts is. In elk van de “Pano”-undercovers worden illegale praktijken bloot gelegd. Het parket is intussen een gerechtelijk onderzoek gestart naar onwettige uitoefening van de geneeskunde.

Bekijk hier de volledige aflevering van "Pano":

Videospeler inladen...

Meest gelezen