donderdag 10 oktober 2019 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

WK Turnen 4-13 oktober

Coach Marjorie Heuls over de werkpunten in haar individuele finales

Alles kan beter (zelfs Nina Derwael)

Het hoofddoel voor het WK in Stuttgart - een teamticket voor Tokio 2020 - is sinds zaterdagavond bereikt. Maar voor Nina Derwael (19) biedt dit WK nog drie individuele finales: allround (donderdag 16u), brug (zaterdag 16u) en vloer (zondag 13u). Waar liggen de werkpunten voor het Truiense fenomeen en wat scheidt haar van de überspecialiste in elk onderdeel? Coach Marjorie Heuls verschaft tekst en uitleg.

Van onze verslaggever Marc VERMEIREN in Stuttgart

GROND 10de na de kwalificaties (13.600 punten)

primus: Simone Biles (14.833 punten)

“Haar elegantie uitspelen”

Marjorie Heuls: “Artistiek hoort Nina al bij de beteren, maar qua acrobatie moet ze nog vooruitgang boeken. Zo zou ze tijdens haar eerste serie een schroef moeten toevoegen. En ze zou ook een derde serie moeten uitvoeren. Les meilleures meilleures op de vloer, zoals Simone Biles, zijn echte acrobaten die dankzij hun krachtige benen de moeilijkere oefeningen uitvoeren. Nina compenseert dat met haar artistieke uitstraling, die in het huidige turnen steeds belangrijker wordt. Haar pirouettes neigen zelfs naar ballet. Op de grond oogt ze door haar lengte zoveel eleganter dan de rest. Haar choreografie benadrukt steeds nadrukkelijker die eigenschap, net zoals de muziek haar maturiteit onderstreept.”

 BELGA

BRUG 

Primus: Derwael (15.141 punten)

“Slordigheidjes moeten eruit”

Heuls: “Op dit onderdeel is Nina al de beste ter wereld , maar we willen de startwaarde nog met twee tienden verhogen. Als de concurrentie dat zou doen, kunnen wij niet achterblijven. Op training wordt daar hard aan gewerkt, maar op het WK kiezen we nog voor de zekerheid van haar oude oefening. Een dubbele schroef tijdens de afsprong zou een optie kunnen zijn, maar bij een slechte landing verlies je meer dan je wint. Als Nina de kleine slordigheden van de kwalificatie kan weren - die ze op haar best nooit maakt - creëren we een bijkomende marge. Ik verwacht dat ze in de finale haar beste oefening van dit WK turnt. Geen concurrente kan op zo’n vloeiende wijze alle onderdelen op mekaar laten volgen. Bij hen zie je meer ruptures (korte onderbrekingen, nvdr.) waarin ze zichzelf herlanceren. Als geen ander voelt Nina dit toestel buitengewoon goed aan.”

 BELGA

BALK 15de (13.200 punten)

Primus: Simone Biles (14.800 punten)

“Mentale sterkte gebruiken”

“Op de balk voert ze haar oefening uitstekend uit, maar om de allerbesten te belagen, moet de moeilijkheidsgraad omhoog”, aldus Heuls. “Zo zou ze meteen na haar opsprong met een serie van acrobatische elementen moeten beginnen. Nu stopt ze even. Dat zou haar meteen twee tienden extra bezorgen, zonder extra elementen toe te voegen. Met haar drievoudige pirouette op de balk scoort ze alvast heel goed. Mentaal is dit het zwaarste toestel. Wie vreest te vallen, zál ook vallen. Je hebt dus veel zelfvertrouwen nodig, wat één van Nina’s sterke punten is.”

 AFP

SPRONG 20ste (13.500 punten)

Primus: Jade Carey (15.200 punten)

“Extra halve schroef nodig”

“Op korte termijn moet Nina, zoals haar ploeggenote Jade (Vansteenkiste, nvdr.), een halve schroef extra uitvoeren”, zegt Heuls. “Op training lukt dat al, maar niet elke dag en niet met de ogen dicht, terwijl je die stabiliteit nodig hebt in een wedstrijd. Door haar lengte is die halve draai extra minder evident. Wie zo groot is, wentelt minder makkelijk om zijn as. Bovendien moet je conditioneel echt fris zitten. Het was nooit een optie op dit WK - te risicovol - een moeilijkere sprong te maken, maar voor Tokio kan dat wel. Ik hoop alvast dat in de finale haar uitvoering ietsjes verbetert, wat twee tienden bonus kan opleveren. Of haar aanloop nog sneller kan? Op een atletiekpiste is Nina alleszins zeer snel, maar je moet die snelheid ook omzetten naar je sprong. We moeten trouwens rekening houden met haar broze voeten, die bij de sprong en op de grond het zwaarst belast worden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws