Direct naar artikelinhoud
Extreem weer

Japan zet zich schrap voor supertyfoon Hagibis

Hagibis nadert het zuidoosten van Japan, zoals blijkt uit dit satellietbeeld van NASA.Beeld EPA

Een sypertyfoon in de Stille Oceaan kan Japan komende zaterdag bereiken, met mogelijk zware gevolgen voor de hoofdstad Tokio. Dat meldt de New York Times.

Het centrum van de tyfoon, die Hagibis werd gedoopt, bevindt zich donderdagochtend plaatselijke tijd op zo’n 1.500 km ten zuiden van Tokyo. Dat meldt het Nationaal Weerinstituut in Guam. De supertyfoon haalt snelheden tot ruim 250 km per uur en is daarmee vergelijkbaar met een orkaan van categorie 5. Hij zou vanaf zaterdagavond de oostkust van Japan bereiken.

Tegen dan zou de supertyfoon wel afgezwakt zijn tot zo’n 140 km per uur, maar mogelijk kan hij ook dan nog lelijk huishouden. Vanaf morgenavond zou hij voor zeer zware regenval kunnen zorgen in Japan, en tot aan de westkust van de VS zou de impact voelbaar zijn, met onder meer zware golven.

Link met klimaatverandering

De Japanse overheid roept haar burgers op om maatregelen te nemen tegen potentieel extreme weersomstandigheden. Een aantal wedstrijden van het WK Rugby in Japan werden als voorzorg al afgelast, ook de Formule 1-wedstrijd voor de Grote Prijs van Japan dit weekend wordt allicht aangepast.

De voorzorgsmaatregelen zijn nodig, zegt meteoroloog Jeff Masters in de New York Times. “Als Hagibis de baai van Tokio treft zoals sommige voorspellingen aangeven, dreigt een ramp waarvan de schade in de miljarden kan lopen”, zegt hij.

De regio wordt steeds vaker getroffen door zware stormen en extreme regenval, een trend die in verband wordt gebracht met klimaatverandering. Vorig jaar werd Japan getroffen door Jebi, de zwaarste tyfoon in een kwarteeuw.  11 mensen kwamen daarbij om, honderden raakten gewond en de schade liep op tot zo’n 11,5 miljard euro. De overheid evacueerde toen bijna 50.000 mensen.