Direct naar artikelinhoud
Politiek

‘Man belde voor inlichtingen’: hoe de bommelding in het Vlaams Parlement er uiteindelijk geen was

Het Vlaams Parlement werd eerder deze week ontruimd.Beeld Tim Dirven

De man die eerder deze week belde naar het Vlaams Parlement, deed er geen bommelding en dreigde niet met een aanslag. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De man belde in het Engels voor inlichtingen en had zijn identiteit opgegeven. 

en

Lees nu het verhaal

En toen zette een overijverige ambtenaar het Vlaams Parlement op zijn kop

Dinsdag liet parlementsvoorzitter Liesbeth Homans het Vlaams Parlement ontruimen na een bommelding. De verdachte werd geïdentificeerd en gelokaliseerd binnen de afdeling Gent, meldde het parket gisteren. De man werd opgepakt en verhoord, maar nu blijkt dat hij geen dreiging betekende. “Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van enige bommelding of dreiging met een aanslag”, zegt het parket.

Volgens de diensten van het parlement was er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die dinsdag om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw. “Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt”, zegt persmagistraat An Schoonjans. “Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.”   De man mocht woensdagavond beschikken. 

Homans houdt voet bij stuk

Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter de beslissing van dinsdag staan. “Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen. We nemen dergelijke zaken altijd ernstig”, laat Homans aan Belga weten.

Gisteren had ze in De Ochtend op Radio 1 gezegd dat de bommelding niet het werk was van een grappenmaker. “Het is niet de bedoeling dat we elke week zo’n telefoontje krijgen.”