‘Milieurebellen’ sluiten blokkeren van belangrijke wegen niet uit: “Zaterdag vragen we koning Filip om klimaatnoodtoestand uit te roepen”

© EPA-EFE

De Belgische tak van de milieuprotestbeweging Extinction Rebellion sluit op termijn het blokkeren van belangrijke wegen in ons land niet uit. Zaterdag wil de beweging koning Filip alvast zover krijgen dat hij de “klimaatnoodtoestand” uitroept.

Werner Rommers en Amaury Michaux

Extinction Rebellion is vandaag al actief in onder meer Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De voorbije maanden voerde het ook in ons land al kleine acties: zo verstoorden actievoerders de voorbije weken een uitzending van het VRT-programma De zevende dag en de opening van het Filmfestival van Gent.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Zaterdag willen ze een eerste stap verder gaan door met enkele honderden actievoerders te betogen in de tuin van het Koninklijk Paleis in Brussel. En dat zorgt voor zenuwachtigheid bij de politie. Het paleis ligt in de zogenaamde neutrale zone, waar geen actie mag worden gevoerd.

Dat beseffen de actievoerders ook, die het over een daad van opzettelijke burgerlijke ongehoorzaamheid hebben: “In het beste geval willen we in de voortuin van het paleis een klimaatdiscussie organiseren, daarom dat we actievoerders vragen om een klapstoeltje mee te brengen. We hopen ook koning Filip zover te krijgen dat hij de klimaatnoodtoestand afkondigt. Maar we sluiten niet uit dat we door de ordediensten al gearresteerd worden nog voor de actie effectief is begonnen.”

In de ons omringende landen gaan de protesten van Extinction Rebellion nog veel verder, met onder andere controversiële acties om het vliegverkeer op de luchthaven van Heathrow te verstoren. De Britse premier Boris Johnson omschreef de milieuactivisten al boos als “hinderlijke landlopers” die zich in “naar hennep ruikende tenten” ophielden. Hij wist toen waarschijnlijk nog niet dat zijn 79-jarige vader zijn uitdrukkelijke steun had uitgesproken aan de actievoerders.

In Nederland blokkeerde de beweging al verschillende keren een aantal belangrijke wegen of de toegang tot grote bedrijven om aandacht te vragen voor het klimaat.

Wegblokkades

Ook de Belgische tak sluit op termijn “economische acties” niet uit, waarbij bijvoorbeeld dan ook wegen of bedrijven worden geblokkeerd. “Of dit radicale acties zijn? In onze beleving is het vooral radicaal om vandaag niét te willen opkomen voor het klimaat”, aldus Jean Sobczak, een jonge ambtenaar.

De Belgische actievoerders zeggen dat zulke radicalere acties nodig zijn, “omdat ondanks de soms massaal bijgewoonde klimaatbetogingen van de afgelopen maanden het Belgische politieke establishment doet alsof er niks aan de hand is.” De milieuactivisten beklemtonen het geweldloze karakter van hun acties en trachten erover te waken dat hun acties niet worden verstoord of geïnfiltreerd door meer gewelddadige betogers.