© BELGA

Imanuelle Grives: “Ik hoop op een kans om mijn leven een betere kant te laten uitgaan”

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van twee jaar en een boete van 8.000 euro gevorderd tegen Imanuelle Grives (34). De Nederlandse actrice werd tijdens Tomorrowland opgepakt met een aanzienlijke hoeveelheid drugs. Het was een emotionele Grives die het laatste woord kreeg in de drugskamer van de correctionele rechtbank in Antwerpen.

sare, dvd

“Ik heb erg veel spijt. Spijt van mijn roekeloos gedrag dat zware gevolgen heeft gehad voor mezelf maar ook voor mijn familie, mijn vrienden en mijn werk”, zei ze terwijl ze tegen de tranen vocht. “In de gevangenis heb ik veel kunnen nadenken over mijn leven, dat was goed. Ik hoop dat ik van u een kans krijg om mijn leven een betere kant te laten uitgaan.”

Bergjes wit poeder

Grives zat afgelopen zomer bijna twee maanden in de gevangenis nadat ze op 21 juli was tegengehouden bij de ingang van dancefestival Tomorrowland in Boom. Samen met twee vriendinnen verbleef ze tijdens het festival in een appartement dat ze via Airbnb gehuurd hadden. Toen de verhuurster een licht in een van de kamers wilde gaan doven, ontdekte ze dat haar huursters een hoop drugs achter hadden gelaten. “Overal lagen bergjes wit poeder, pillen en cannabis”, zei openbaar aanklager Ken Witpas. “Op het bed lagen papieren met notities over hoeveelheden drugs.”

‘Grot van Ali Baba’

Grives en haar vriendinnen werden aan de ingang van het festival tegengehouden dankzij die informatie. In de pruik die de actrice droeg vond de politie een gram cannabis, vijf xtc-pillen, vijftien gram MDMA, tien gram cocaïne en een hoeveelheid ketamine. Ook een van de vriendinnen had nog wat coke en xtc bij. “Bij een huiszoeking in de Airbnb bleek dat een ‘grot van Ali Baba’ te zijn”, zei Witpas. In de kamer waar Grives’ paspoort lag werden 77 xtc-pillen, 1,8 gram hasj, 11,2 gram cocaïne, 11,8 gram speed, 9,8 gram ketamine en 3,58 gram MDMA gevonden. In de andere slaapkamer lag nog 180 milliliter GHB en 1,2 gram cannabis. In een notitieboekje werd in codetaal over drugs gesproken: ‘sap’, ‘koffie’, ‘snoep’ en ‘stroopwafels’ stonden voor de verschillende soorten drugs. “Ze noteerde zelfs hoe ze vijftien gram cocaïne versneden had met druivensuiker”, zei Witpas.

© BELGA

Het parket hechtte weinig geloof aan de oorspronkelijke uitleg van Grives, dat ze zich wilde inleven voor een filmrol. “We proberen drugs weg te houden van Tomorrowland en helaas betreurden we de afgelopen jaren toch drugsdoden”, pleitte Witpas. “Dit kan niet door de beugel.”

Voor Grives vroeg hij twee jaar cel en 8.000 euro boete, haar twee vriendinnen riskeren achttien maanden en dezelfde boete. Omdat de vrouwen een blanco strafblad hebben, kon het parket zich nog wel vinden in een eventuele gunst.

Zware weken

De advocaat van Grives, meester John Maes, stuurde in zijn pleidooi ook aan op zo’n gunst, de opschorting. Dat zou betekenen dat Grives schuldig bevonden wordt maar geen straf krijgt. “Een gevangenisstraf zou contraproductief zijn.”

Maes had uit de doeken gedaan wat volgens hem voorafgegaan was aan de feiten. “Voor u zit geen notoir dealer, geen criminal mind. Ze had zware weken gehad en zocht haar decompressie in feesten, alcohol en drugs.”

Hij vertelde hoe het leven als Bekende Nederlander zwaar op Grives woog. “Ze had geen rust meer, geen privacy. Mijn cliënte gebruikte zowat alles wat er op de markt te vinden was. Ze nam ook medicijnen tegen angst, paniek, spanning en slaapproblemen. Dat doet men niet voor het plezier. De goedlachse persoon voor de camera was eigenlijk iemand die worstelde met haar bestaan.”

Dat Grives zich door te dealen wilde inleven voor een rol was maar een element van haar verhaal, zei Maes. Excuses voor haar gedrag waren er volgens Maes niet. “Wel een verklaring”, verwees hij naar zijn pleidooi over haar toestand. De advocaat benadrukte ook dat Grives geen doorwinterde dealer was. “Ze versneed de cocaïne in een grijs potje, het poeder verkleurde en was niet meer verkoopbaar. Bovendien werden de meeste drugs gevonden in het appartement op de laatste dag van het festival, dan kon ze ze ook niet meer verkopen. Op het festival verkocht ze amper acht pillen.”

Volgens Maes heeft zijn cliënte haar lesje wel geleerd na de voorhechtenis. “Ze weet dat ze veel mensen gekwetst heeft en wil hulp zoeken en zich laten begeleiden.”

Grives benadrukte nogmaals dat de twee vriendinnen niets wisten van de hoeveelheid drugs die zij bij zich had. Dat zei ook een van de twee Amerikaanse vrouwen, zij vroeg de vrijspraak. De andere liet verstek gaan.

Vonnis op 8 november.

© BELGA