Direct naar artikelinhoud
Muzieknieuws

Het klimaatmeisje is een dancehit: The 1975 én Fatboy Slim dwepen met Greta Thunberg

Beeld AFP

Klimaatmeisje Greta Thunberg is beroemd en berucht. Haar optreden vorige maand in New York leverde haar bergen kritiek en haatreacties op. Maar er is ook steun, en veelal uit bepaald hippe hoek.

Maar de honderden fans van deejay Fatboy Slim wisten niet wat hen afgelopen weekend overkwam. Het stadion van het Engelse stadje Gateshead baadde in neonpaars licht toen de overvolle zaal even stilviel. Terwijl het ritme van de geliefde hit ‘Right here, right now’ uit 1999 zich opbouwde, schalde opeens de stem van Greta Thunberg uit de speakers: “Mensen zijn aan het sterven. Complete ecosystemen storten in.” Het was de veelbesproken speech die de tiener voor de Verenigde Naties uitsprak.

De zaal veerde op, menigeen brulde luid terwijl Thunbergs kenmerkende stemgeluid voortdenderde: “We laten jullie hier niet mee wegkomen. Right here, right now is waar we de grens trekken.” De remix herhaalde Thunbergs woorden ‘Right here, right now’, begeleid door synthesizers in het opzwepende refrein.

Essay op muziek gezet

De trillende stem en ernstige toon van de Zweedse tiener laten zich niet gauw omschrijven als muzikaal. Toch combineren ze aardig met het bonzende ritme en repetitieve karakter van het origineel. Sterker nog, Fatboy Slim is niet de eerste artiest die haar stem leent voor een politiek statement.

In een nummer van de band The 1975 draagt Thunberg een zelfgeschreven klimaatessay voor, waarin ze oproept tot burgerlijk verzet. En dat is niet voor niets: de opbrengsten van het nummer gaan naar activistengroep Extinction Rebellion.

Daarmee heeft de klimaatactivist anno 2019 een nieuw lijflied. En het icoon van de klimaatjeugd is plots een stuk hipper dan ze oogt.