Direct naar artikelinhoud
Nobelprijzen

Twee winnaars voor Nobelprijs literatuur: Olga Tokarczuk en Peter Handke

Olga Tokarczuk.Beeld REUTERS

Vandaag zijn er twee winnaars van de Nobelprijs voor de literatuur: Olga Tokarczuk en Peter Handke. Dat maakte de Zweedse Academie zopas bekend. De prijzen zijn goed voor telkens 9 miljoen Zweedse kronen, omgerekend ongeveer 830.000 euro.

en

Door schandalen en verwarrende commotie binnen de Zweedse Academie bleef de prijs vorig jaar in de kast staan, maar hij werd dit jaar alsnog uitgereikt. De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk wint de Nobelprijs literatuur voor 2018, Peter Handke die voor 2019.

De Poolse schrijfster Tokarczuk (57) brak in 1996 door met haar derde roman ‘Prawiek i inne czasy’, vertaald als ‘Oer en andere tijden’. Haar magnum opus tot dusver is de historische roman ‘Ksiegi Jakubowe’ of ‘De Jacobsboeken’, uit 2014.

De Oostenrijkse toneelschrijver, dichter, romanier en essayist Peter Handke (76) is de tweede laureaat. Zijn debuutroman was ‘Die Hornissen’, uit 1966. Zijn bekende toneelstuk ‘Publikumsbeschimpfung’, van enkele jaren later, keert de rollen van het theater om: de acteurs beschimpen het publiek, zonder dat er een handeling op de scène plaatsvindt. Zo’n 50 jaar later geldt de 76-jarige Handke als één van de meest invloedrijke schrijvers van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Stormachtige periode

Nadat Kazuo Ishiguro de Nobelprijs voor de Literatuur in 2017 in ontvangst had genomen, brak er een stormachtige periode aan voor de Academie, die elk jaar de prijs toekent. De club worstelde met het probleem rond Jean-Claude Arnault, de man van Academielid en dichteres Katarine Frostenson. Hij werd beschuldigd van verkrachting en is daar intussen voor veroordeeld. Daarnaast zouden Arnault en Frostenson tot zeven keer toe de naam van de winnaar hebben laten uitlekken.

Diverse leden van de Academie stapten naar aanleiding van het schandaal op en de toekenning van de literatuurprijs van 2018 werd uitgesteld. Inmiddels is de Academie weer compleet en zo werd die prijs vandaag alsnog toegekend, net als die van 2019.

Peter Handke.Beeld REUTERS