Nicolas Maeterlinck

Jan Jambon (N-VA) op begrotingsdebat: "Natuurlijk had het meer moeten zijn, maar wilden geen schulden bij creëren"

In het Vlaams Parlement is het debat over de begroting vanmorgen hervat. Hervat, want dinsdag werd de zitting stopgezet wegens een bommelding die uiteindelijk geen bommelding bleek te zijn. Tijdens het debat kaartte de oppositie de besparingen aan van de nieuwe Vlaamse regering. Ze verweet de regering ook dat ze niet genoeg geld investeert in klimaat en zorg.  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verdedigde zijn ploeg: "We wilden geen schulden bij creëren".

"Ik heb mijn meest explosieve uit mijn toespraak gehaald", stak Björn Rzoska (Groen) met een grap van wal. Rzoska zat eerder deze week midden in zijn betoog toen het Vlaams Parlement ontruimd werd. De fractieleider van Groen verweet de regering meteen te weinig te voorzien voor klimaatmaatregelen. "Jullie zeggen dat jullie de factuur niet doorschuiven naar de volgende generaties. Maar er is wat ons betreft een grote factuur waar u over zwijgt en die u wél doorschuift: alles wat te maken heeft met klimaat. Daar vinden we zeer weinig over in het regeerakkoord en de begrotingstabellen."

Willem-Frederik Schiltz van regeringspartij Open VLD repliceerde: "Ik heb nog niemand de klimaatproblematiek zien oplossen door er maar wat zakken geld tegenaan te gooien, wél door gericht te investeren."

SP.A-fractieleider Conner Rousseau richtte zijn pijlen op regeringspartij CD&V, zeker wat betreft de investeringen in zorg en welzijn. De belofte om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg aan te pakken noemde de socialist "een blinde belofte". "Met de 270 miljoen euro extra pis je niet ver. Ik wens u heel veel succes om over 5 jaar aan de boze Vlaming te zeggen dat na 20 jaar CD&V op welzijn de zorgcrisis alleen maar groter zal geworden zijn."

Jos D'Haese van PVDA had het onder meer over het openbaar vervoer. "Voor een sociaal klimaatbeleid zijn echte investeringen in openbaar vervoer cruciaal. En wat trekt deze regering uit? 15 miljoen voor De Lijn. Dat is lachwekkend. Je moet eens een bus of een tram nemen. Dan zie je wat het effect is van de besparingen van de afgelopen 10 jaar. Jullie doen er nog een schepje bovenop. De mensen op straat lachen daar niet mee."

Minister-president Jan Jambon (N-VA) verdedigde de begroting van zijn regering. "Uitgaven naar welzijn, onderwijs, onderzoek en ontwikkeling... Natuurlijk had dat meer moeten zijn. Maar je moet dat in de middelen vinden en onze regering wou geen schulden bij creëren."

Bekijk hier het verslag over het begrotingsdebat uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen