Stephan Balliet, de verdachte van de aanslag, werd vandaag per helikopter naar het federaal parket in Karlsruhe gebracht.
Volledig scherm
Stephan Balliet, de verdachte van de aanslag, werd vandaag per helikopter naar het federaal parket in Karlsruhe gebracht. © EPA

Vader aanslagpleger Halle: “Mijn zoon geeft altijd anderen de schuld”, aanval is officieel extreemrechtse terreur

De 27-jarige man die gisteren een bloedbad wilde aanrichten in het Duitse Halle, heeft geen vrede met zichzelf en de wereld. Dat heeft zijn vader vandaag gezegd in een video-interview met het Duitse Bild. De aanval op de synagoge is door het gerecht in Duitsland intussen officieel als terreurdaad aangemerkt. Stephan Balliet had duidelijk de doelstelling om in de synagoge een bloedbad aan te richten en mikte met zijn daad op wereldwijde navolging. Hij handelde alleen en had antisemitische en rechtsextremistische motieven.

2 reacties

  • Elisa deJong

    5 jaar geleden
    2 doden, wat gruwelijk ... vreselijk.. arme mensen, plotseling overleden. Heel veel sterkte en liefde voor de rouwenden..
  • Rob Hoek

    5 jaar geleden
    rechtsextremisme en antisemitisme te bestrijden zegt Merkel. Dat is niet goed hè maar je moet een oplossing zien te vinden en niet de kop in te drukken.
  1. Stephan Balliet (27) livestreamt aanslag op synagoge in Duitse Halle: “Gelukkig ging hij amateuristisch te werk”

    Stephan Balliet (27) li­vestreamt aanslag op synagoge in Duitse Halle: “Gelukkig ging hij amateuris­tisch te werk”

    Bij een schietpartij nabij een synagoge in de Oost-Duitse stad Halle zijn twee personen omgekomen. Het gaat om een man die in een snackbar stond en een vrouw die op straat werd getroffen. Er zijn twee zwaargewonden, maar zij zijn buiten levensgevaar. De politie heeft een verdachte opgepakt. Eerder was sprake van meerdere daders, maar de schutter zou alleen gehandeld hebben. Het Duitse anti-terreurparket heeft het onderzoek overgenomen. Er zijn voldoende aanknopingspunten voor een extreemrechtse achtergrond voor de feiten. De opgepakte persoon is een Duitser die niet bekend stond bij de politie. De schutter, de 27-jarige Stephan Balliet uit deelstaat Sachsen-Anhalt, filmde ook de aanslag met een camera op zijn helm.