Direct naar artikelinhoud
Inval Syrië

Trump neemt niet Erdogan, maar Koerden onder vuur: ‘Ze hielpen ons niet in Normandië’

President Trump reageerde in het Witte Huis opvallend lauw op de Turkse operatie in Noord-Syrië.Beeld EPA

Terwijl de boosheid onder Democraten en Republikenen aanzwelt, reageert president Donald Trump opvallend lauw op de Turkse inval in Noord-Syrië. Trump nam wel de moeite de Koerden flink onder vuur te nemen, al jaren een trouwe bondgenoot van de VS.

“Zij hebben ons niet geholpen in de Tweede Wereldoorlog”, klaagde de president over de Koerden die sinds woensdag worden bestookt door het Turkse leger. “Zij hebben ons bijvoorbeeld niet geholpen met Normandië”, doelend op de D-Day-invasie in 1944 om de Duitsers te verslaan.

De president gebruikte een opiniestuk van een conservatieve columnist, Kurt Schlichter, om duidelijk te maken dat de Syrische Koerden nu hun eigen problemen moeten oplossen. Schlichter, die de vergelijking trok met de Tweede Wereldoorlog, betoogde op de rechtse opiniesite Townhall dat de VS zich niet meer moeten gedragen als de politieman van de wereld. 

Trump had het zichtbaar met grote instemming gelezen. Hij zei in het Witte Huis dat de VS de afgelopen jaren al genoeg van hun goede kant hadden laten zien door ‘enorm veel geld’ te besteden aan de Syrische Koerden.

Met zijn woorden wilde de president politiek Washington duidelijk maken dat hij er niet over peinst om terug te komen op zijn terugtrekkingsbesluit. “Ze bevechten elkaar al eeuwen”, aldus de president over het eindeloze Turks-Koerdische conflict. Ook trok hij zich niets aan van de kritiek van de Europese bondgenoten en Congres-leden dat de VS nu een goede vriend in de steek laten die het Westen heeft geholpen om IS te verslaan. 

“De Koerden vochten voor hun land”, aldus Trump, die hiermee wilde zeggen dat ze ook een eigen belang hadden bij de strijd tegen IS. Trump: “De VS hebben acht biljoen dollar besteed aan het vechten en spelen van de politieman in het Midden Oosten. Het was de slechtste beslissing die in de geschiedenis van ons land is genomen. Wij hadden daar nooit moeten zijn.”

De Republikeinse senator Lindsey Graham (rechts) probeert met een sanctiewet Trump onder druk te zetten om Turkije alsnog te orde te roepen.Beeld REUTERS

Zuinige reactie

In tegenstelling tot de kritische woorden over de Koerden, reageerde de president lauw op de Turkse inval. “Een slecht idee”, zo noemde hij de aanval op de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Zijn zuinige reactie zal met instemming zijn begroet in Ankara. Een dag eerder had Trump president Erdogan nog gedreigd met vernietiging van de Turkse economie als hij te ver zou gaan in Noord-Syrië. 

Twitter bericht wordt geladen...

Veelzeggend was ook dat Trump urenlang zweeg, onder andere op Twitter, nadat de Turken waren begonnen met hun bombardementen. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei zelfs dat de Turken “legitieme veiligheidszorgen” hebben. Hij ontkende wel dat de VS hun fiat hadden gegeven voor de inval.

Een van Trumps belangrijkste bondgenoten in het Congres, senator Lindsay Graham, probeert het Witte Huis onder druk te zetten om alsnog de Koerden te hulp te komen. Graham diende met zijn Democratische collega Chris van Hollen een ontwerpwet in om Turkije zware sancties op te leggen als Ankara niet snel inbindt. 

De maatregel voorziet onder andere in sancties tegen Erdogan en andere politieke en militaire leiders en tegen bedrijven die zaken doen met het Turkse leger. “Erdogan en humaan horen niet in dezelfde zin”, aldus Graham over de inval. “Het ergste moet nog komen. Amerika is beter dan dit. Treedt alsjeblieft op tegen Turkije, meneer de president.”

Koerden vluchten niet alleen voor de Turken

Voor wie sloegen de Koerdische inwoners in de Syrische grensstreek woensdag op de vlucht, na de eerste Turkse artilleriebeschietingen op de stad Ras al-Ain? Wie de afgelopen jaren het noordoosten van Syrië heeft bezocht, weet: niet alleen voor het Turkse leger.