Direct naar artikelinhoud
ReconstructieVlaams Parlement ontruimd

En toen hoorde de Vlaamse ambtenaar het woord ‘bom’ met een Arabisch accent

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) staat buiten bij het Vlaams Parlement, dat net ontruimd is na een bommelding.Beeld Tim Dirven

Het Vlaams Parlement is helemaal voor niets op zijn kop gezet. Een bommelding bleek helemaal geen bommelding te zijn – zelfs geen valse. 

en

Dinsdagmiddag, halfdrie. In het Vlaams Parlement is het langverwachte debat over de begrotingstabellen van Jambon I begonnen. Björn Rzoska (Groen) heeft het woord wanneer de nieuwe Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) hem plotseling onderbreekt. “Ik moet iedereen vragen om het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. Er is een bommelding binnengekomen. We nemen deze situatie ernstig”, zegt Homans afgemeten, waarop tientallen Parlementsleden hun spullen bij elkaar scharrelen en de zaal verlaten. In de gang doet Linda De Win nog een tussenkomst voor de camera van Villa Politica voordat ze haar commentator, Ivan De Vadder, de trap af leidt: “Kom!”

Een bommelding in het Parlement – het gebeurt niet elke dag. Maar dinsdag dus wel. Althans dat denkt een van de medewerkers van het Vlaams Parlement als hij rond twee uur ‘s middags een moeilijk verstaanbaar telefoontje binnenkrijgt van een man. Het gesprek verloopt moeizaam – in gebroken Engels. 

Het is de medewerker niet echt duidelijk wat er van hem verwacht wordt aan de andere kant van de lijn. Tot hij een Arabisch accent en ook het woord ‘bom’ ontwaart. Als de verbinding niet veel later verbroken wordt, twijfelt hij niet en waarschuwt hij zijn collega’s voor een bommelding. Daarna gaat het allemaal snel. Een kwartier later staan de Vlaamse Parlementsleden op straat grappen te tweeten over ‘Jambom I’, ‘de bom onder de begroting’ en ‘een explosief debat’.

En toen hoorde de Vlaamse ambtenaar het woord ‘bom’ met een Arabisch accent
Beeld Tim Dirven

De politie legt onmiddellijk de link met de viering van de 40ste verjaardag van het Koerdisch Instituut, die rond vier uur moet starten in een zaal van het Vlaams Parlement. Toen al domineren de plannen van Turkije om in Noord-Syrië de Koerdische strijders aan te vallen het nieuws. Er wordt rekening gehouden met een vergeldingsactie. 

Het Koerdisch evenement wordt in extremis afgelast. Ook het debat over de begroting gaat niet meer door. Intussen worden de gebouwen ‘gesweept’ met explosievenhonden, op zoek naar de mogelijke bom. Ze vinden niets. Rond vijf uur wordt het Parlement weer vrijgegeven. Het federaal parket – bevoegd voor terreur – buigt zich over de zaak. Er wordt een zoektocht gestart naar de man achter de bommelding.

App bewijst onschuld

Dit is het verhaal van dinsdag. Donderdagochtend duikt, via het parket, plots een heel andere versie van de feiten op. De speurders hebben de man achter het telefoontje al snel kunnen traceren. Hij wordt woensdag ondervraagd en het blijkt allemaal één kolossaal misverstand. “De persoon in kwestie heeft geen enkel dreigement uitgesproken, noch iets gezegd over een bom in het Parlement”, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. “Dit was geen valse bommelding, er was gewoon géén bommelding.”

De man vroeg enkel om inlichtingen. Het enige ‘abnormale’ is dat het gesprek werd afgebroken, omdat de verbinding uitviel. De man probeerde nog terug te bellen. Zonder succes. Allicht was er toen al alarm geslagen.

App bewijst onschuld
Beeld Tim Dirven

De beller had op zijn smartphone een app die automatisch elk gesprek opneemt. Zo kon hij al snel zijn onschuld bewijzen. De onderzoekers vergeleken het tijdstip en duur van de opname met de gegevens van de telefoonproviders en die komen exact overeen. Verder onderzoek wijst uit: er was helemaal niets aan de hand. 

Gerespecteerde medewerker

“Dit is een zeer merkwaardig verhaal”, zegt secretaris-generaal Martine Goossens. Zij is de leidend ambtenaar voor het personeel in het Vlaams Parlement. “Deze medewerker is erg gerespecteerd en er was geen reden om te twijfelen aan zijn verhaal.” De man blijft er overigens bij: hij had wel degelijk verstaan dat de beller dreigde met een bom in het Parlement.

Was de chaos van dinsdag dan het gevolg van een overijverige ambtenaar? “De ontruiming was de enige logische beslissing”, zegt Ellen Van Orshaegen, woordvoerster van Parlementsvoorzitter Homans. “We hebben de melding meteen ernstig genomen en de politie ook. We konden geen enkel risico nemen.”