camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het Vlaamse parlement stond dinsdag op straat door een valse bommelding.  BELGA

Bommelding Vlaamse parlement: versies parket en parlement onverzoenbaar

Is er dinsdag bij het Vlaamse parlement wel of geen valse bommelding binnengelopen die geleid heeft tot ontruiming? Neen, zegt het parket Oost-Vlaanderen. “De woorden bom in Vlaamse parlement zijn in dat telefoontje wel degelijk gevallen”, zegt een bron binnen het parlement.

De twee versies van het gebeuren zijn gewoon onverzoenbaar. Dinsdag werd het Vlaamse parlement in volle budgettaire bespreking plots ontruimd na een telefonische bommelding. Een valse melding, bleek na controle door de politie met een plofhond.

Dat het gerecht het daar niet zou bij laten, stond in de sterren geschreven. Telefonisch onderzoek leidde tot de ondervraging van een man uit Zottegem. Hij werd ondervraagd, maar ook weer vrijgelaten. “Uit een uitgebreid onderzoek, onder meer van de opname van het gesprek van de man met het parlement op diens telefoon, blijkt dat er nooit sprake is geweest van enige dreiging met een aanslag”, meldt het parket Oost-Vlaanderen.

De beller was op zoek naar parlementslid Kurt De Loor (SP.A), met wie hij vroeger contact heeft gehad in diens hoedanigheid van OCMW-voorzitter van Zottegem. Omdat De Loor die functie niet meer bekleedt, trachtte de man hem op het Vlaamse parlement te bereiken. De Loor kreeg dat telefoontje nooit doorgeschakeld. Hij zat toen in de commissie die de begroting van de Vlaamse regering Jambon I onder de loep nam. En stond ingevolge de bommelding samen met zijn collega’s parlementariërs op straat. “Ik ben daarover door de politie verhoord. Meer kan ik daar niet over kwijt”, reageert Kurt De Loor.

Welk bericht heeft parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (NV-A) dan aangespoord om het gebouw te ontruimen? “Onze medewerker heeft de woorden bom in Vlaamse parlement wel degelijk horen vallen en hij blijft daarbij”, zegt een bron binnen het parlement. “Hij heeft de geëikte procedure gevolgd, met de ontruiming tot gevolg.” Volgens onze bronnen zou er sprake zijn van een vreemd geluid tijdens het telefonische gesprek, uitgerekend vooraleer er van een bom sprake was. “Is de opname van het gesprek plots onderbroken geweest”, vragen die bronnen zich af.

Afgaande op wat het parket zegt, lijkt dat niet zo. “De duur van het opgenomen gesprek stemt perfect overeen met de duur van de oproep bij het parlement.” Heeft de boodschap in slecht Engels, af en toe doorspekt met woorden uit een andere taal, tot een misverstand geleid? Het antwoordt dreigt er nooit te zullen komen. (dvp, yb)