donderdag 11 oktober 2018 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Er hangt politiek hoogspanning in de lucht boven het gemeentehuis van Herstappe.  Karel Hemerijckx

Politieke impasse na urenlang overleg over schepenposten

Verkiezingskoorts in Herstappe

Herstappe

De kleinste gemeente van het land is in een politieke patstelling beland: huidig burgemeester Claudy Prosmans gaat niet akkoord met het voorstel om volgende legislatuur drie jaar schepen te zijn. Hij claimt de volle zes jaar èn een schepenambt voor Mariella Creten. Urenlange onderhandelingen met kandidaat-burgemeester Leon Lowet hebben geen soelaas gebracht. De kans op verkiezingen groeit.

Leon Lowet ziet de politieke toekomst van de kleinste gemeente somber in. De kandidaat-burgemeester is al maanden bezig met de samenstelling van een eenheidslijst. Uittredend burgemeester Claudy Prosmans werd een driejarig schepenambt aangeboden, maar die gaat hiermee niet akkoord. Vrijdagnacht werd er drie uur lang vergaderd ten huize van Lowet, maar het water tussen Lowet en Prosmans is blijkbaar zeer diep.

Onaanvaardbaar

“Claudy is naar de vergadering gekomen en wil meedoen met de eenheidslijst, maar hij wijkt niet af van zijn voorwaarden. Hij eist de volle zes jaar en ook nog een schepenambt voor Mariella Creten gedurende vier jaar. Dat is voor de andere kandidaten onaanvaardbaar en dus keren we terug naar af”, zucht Leon Lowet. “Onderhandelen is ‘geven en nemen’, maar volgens Claudy is het ‘te nemen of te laten’. Na drie maanden staan we dus geen stap verder. Hij is hier vertrokken zonder akkoord. De deur blijft open, maar de kans op verkiezingen wordt wel een stuk reëler.”

De laatste gemeenteraadsverkiezingen tussen twee partijen in Herstappe dateren van 2006. In 2012 kwam er een eenheidslijst op en moesten de 77 kiesgerechtigden alleen voor de provincieraad stemmen.

Clans

Leon Lowet is absoluut geen voorstander van verkiezingen: “Door de verkiezingen van 24 jaar geleden werd het dorp in twee clans opgesplitst. Onze dochter mocht plots niet meer gaan spelen met haar vriendinnen. Ik wil niet dat onze kleinkinderen nu hetzelfde moeten meemaken. We hebben Claudy een voorstel van drie jaar schepenambt aangeboden. Niemand van de zeven kandidaten is bereid een stap opzij te zetten voor Mariella. Ze heeft puik werk verricht als OCMW-voorzitter. We willen haar daarvoor uitgebreid huldigen, maar we pakken haar niet mee in het nieuwe schepencollege. De beslissingen worden door een meerderheid genomen. Mariella en Claudy zijn twee handen op één buik. Daar zit ik dan bij als Piet Snot. Neen, dat hoeft niet...”

De tandem Claudy Prosmans en Mariella Creten. Dirk Roefflaer 

Mariella weggegooid als een vod”

Volgens burgemeester Claudy Prosmans is het kalf nog niet verdronken. “Het is nog even tot 14 september, de dag waarop de kieslijsten moeten ingediend worden. Mariella heeft indertijd een kans gekregen om het OCMW te leiden. Ze heeft dat uitstekend gedaan. Nu wordt ze weggegooid als een vod. Laat haar vier jaar schepen zijn, tot aan haar pensioen. We leven in een kleine gemeenschap en wij vertegenwoordigen ook de helft van de bevolking”, werpt Prosmans op. Hij stuurt niet aan op verkiezingen. “Laat ons nu niet panikeren. In elk huishouden is er wel eens onenigheid”. (diro)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws