Direct naar artikelinhoud
Syrië

Erdogan dreigt miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen. Durft EU terug te dreigen?

Syrische vluchtelingen in Turkije.Beeld Reuters

Terwijl een Turks offensief tegen de Koerden in Syrië in volle gang is, opent president Erdogan een ‘tweede front’ tegen Europa. Hij dreigt ‘de poorten open te zetten’ naar Europa voor de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, als de EU haar kritiek op de inval niet inslikt.

Die Europese kritiek is niet alleen gericht tegen de Turkse inval in Syrië (door Europa een ‘unilaterale militaire actie’ genoemd), maar ook tegen Erdogans plannen om in veroverd gebied miljoenen Syrische vluchtelingen te herhuisvesten die nu nog in Turkije verblijven. “Elke poging tot demografische verandering zou onaanvaardbaar zijn”, aldus de EU-verklaring.

Door de Turkse inval in het noorden van Syrië zijn sinds donderdag al tienduizenden Koerden die daar wonen op de vlucht geslagen, stelt de VN-Vluchtelingenorganisatie. Turkije heeft zowel grondtroepen als jachtvliegtuigen ingezet om hen te verjagen en wil tot 30 kilometer land schoonvegen. In Turkse ogen gaat het om terroristen. Door de actie zijn al zeker negen doden gevallen aan Koerdische zijde. De Europese buitenlandministers vergaderen maandag over mogelijke maatregelen om het geweld te stoppen.

Erdogans invasie en dreigementen zetten de diplomatieke relatie met de Europeanen op scherp. Bekend is dat de kwetsbare Turkse economie de achilleshiel is die Europa kan raken. Maar zijn de Europeanen hiertoe echt bereid?

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Turkse ambassadeur alvast op het matje geroepen. Reynders wil de Belgische afkeuring van de Turkse militaire operatie duidelijk maken. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Europese Unie dan weer op om economische sancties te treffen tegen Turkije.

Van de VS hoeft Europa in elk geval geen steun te verwachten. Het is Europa’s crisis, laat het Witte Huis weten. President Trump zegt over de Koerden die eerder terreurgroep IS bestreden en nu aan Erdogans invasie zijn overgeleverd: “Ze hielpen ons niet in de Tweede Wereldoorlog, ze hielpen ons niet met Normandië.” Trump voorspelt ook dat ontsnapte IS-terroristen in Europa zullen belanden, “omdat ze daarnaartoe willen”. De president wist ook te vertellen dat het Amerikaanse leger twee beruchte Britse IS-strijders die in Noord-Syrië werden vastgehouden door de Koerden, naar het buitenland heeft overgebracht.