vrijdag 11 oktober 2019 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Enkele betonnen platen liggen plots 10 cm lager door onderspoeling. “We gaan de platen optillen en fundering aanleggen”, klinkt het. Serge Minten

Verzakt wandelpad vertraagt werken in Kapermolenpark

Hasselt

Het wandelpad dat wandelaars doorheen de Demervijver in het Hasseltse Kapermolenpark moet loodsen, is al gedeeltelijk verzakt terwijl het park nog niet open is. Daardoor lopen de werken er vertraging op. Het park zal nu helemaal klaar zijn in het voorjaar van 2020. De officiële opening vindt plaats in mei.

“Het pad dat centraal door de vijver loopt, ligt er vandaag inderdaad niet bij zoals dat was gepland”, zegt landschapsarchitect Pieter Daenen van Burolandschap. “Het pad bestaat uit volle betonblokken en een reeks betonplaten. Enkele van die platen zijn tijdens de werken ondergespoeld geraakt door de Demer. Hierdoor zijn er plaatselijk verzakkingen ontstaan.” Het niveauverschil tussen de betonplaten loopt daardoor op tot meer dan 10 centimeter, terwijl het pad vlak moet liggen.

 Serge Minten

Onderspoeling

Om dit aan te pakken, wordt de vijver binnenkort leeggepompt. “Zodra dat gebeurd is, kunnen we de getroffen platen optillen en een lichte fundering aanbrengen. Dat moet, samen met een versteviging van de randen van het eiland, soelaas brengen. Hierdoor wordt een onderspoeling en de bijhorende verzakking in de toekomst onmogelijk. Deze werken hebben geen invloed op het uiteindelijk gebruik of uitzicht van het pad.”

Opschuiven

Maar door deze extra ingrepen zal de einddatum van de werken wel opnieuw opschuiven. Door de regenval van de voorbije weken was er sowieso al weerverlet. Zo was het bijvoorbeeld onmogelijk om grondwerken uit te voeren aan het uitkijkpunt. Deze werken worden maandag heropgestart. De grootste werken zullen half november achter de rug zijn, daarna heeft de aannemer nog een drietal weken nodig voor de finale afwerking.

 Serge Minten

“Onze groendienst zal intussen wel de beloofde 500 bomen aanplanten in december of uiterlijk in januari, het ideale plantseizoen”, zegt schepen van Groen Joost Venken (RoodGroen +). “De vertraging is natuurlijk vervelend maar we kregen wel al positieve reacties van de gebruikers die nu al duidelijk merken welke meerwaarde de ingrepen hebben in het park. Tegen de feestelijke opening in mei, wanneer alles in bloei staat, zal dat alleen maar duidelijker worden.”

Serge Minten

Fietsbrug van 21 ton over de Demer

Hasselt

Donderdagochtend is een 21 meter lange en bijna 6 meter brede fietsbrug over de Demer geplaatst in het Kapermolenpark. De fietsbrug werd ’s nachts vanuit Nederland in zijn geheel getransporteerd tot op de parking van de provinciale kunstschool. Daar is ze over de bomen getild om zo vlot op de bruggenhoofden geplaatst te worden. Het gevaarte, dat 21 ton weegt, werd op zijn plaats gehesen met een telescopische kraan die met extra tegengewichten werd uitgerust. “Deze brug vormt het sluitstuk van de werken waarbij we de fietsweg ook buiten het Kapermolenpark brengen om zo de veiligheid van de wandelaars en joggers daar te verhogen”, legt Lennert Lemmens van familiebedrijf Hoogmartens uit Oudsbergen uit. “Eerder hebben we hier al een fiets-o-strade aangelegd van 4 meter breed en 20 centimeter dikte. Dat moet het fietscomfort voor de fietsers flink verhogen. De brug is ook uitgerust met een antislip bekleding zodat ze altijd het nodige rijcomfort voor de gebruikers kan bieden.”

(dj)

Brug over de Demer (SM). Het Belang van Limburg

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws