"Amerikaans toezicht op Boeing schoot tekort"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA schoot tekort in het toezicht op de ontwikkeling van een veiligheidssysteem voor de Boeing 737 MAX. Dat staat in een rapport van luchtvaartinspecteurs. Het gewraakte systeem wordt in verband gebracht met twee dodelijke crashes met een 737 MAX kort na elkaar, waarbij 346 mensen omkwamen. De twee vliegtuigongelukken, in Indonesië en Ethiopië, zijn vermoedelijk het gevolg van een veiligheidssysteem dat de neus naar beneden bleef drukken doordat een sensor niet goed werkte. Een internationale commissie van inspecteurs stelt nu vast dat de Amerikaanse toezichthouder over dit MCAS-systeem "gefragmenteerde documentatie" had, waardoor het lastig was na te gaan of de technologie voldeed.

De commissie is kritisch over het beleid dat de FAA veel van zijn taken aan luchtvaartbedrijven delegeert, waardoor de toezichthouder bij de ontwikkeling van de 737 MAX geen onafhankelijk oordeel kon vellen over het systeem. Er waren bovendien te weinig experts van de FAA betrokken bij de certificering van de toestellen. Daarnaast stonden betrokken Boeing-medewerkers onder druk, "mogelijk vanwege tegengestelde prioriteiten".

Het onderzoek van de Joint Authorities Technical Review (JATR) naar de aanpak van de luchtvaartautoriteit komt er volgens persbureau Reuters op vraag van het FAA zelf.

Bron: Belga