Videospeler inladen...

VRT moet ruim 40 miljoen euro besparen in 2024: "De ondergrens is bereikt"

Volgens de VRT-directie zal de openbare omroep de komende jaren meer moeten besparen dan gedacht. De totale besparing zal oplopen tot ruim 40 miljoen euro tegen 2024 en geen 12 miljoen zoals in de begrotingstabellen staat, blijkt uit een eerste analyse.

Volgens de begrotingscijfers die de Vlaamse regering eerder verspreidde moet de VRT volgend jaar 2,4 miljoen euro besparen en loopt de besparing daarna jaarlijks op tot 12 miljoen euro in 2024. "Maar er is meer", laat de directie van de openbare omroep nu weten na een eerste analyse van de begrotingscijfers.

"Door onder meer de niet-indexering van de dotatie en de vergrijzingskosten (zoals anciënniteitsverhogingen en extra stortingen aan pensioenfondsen, red.) loopt de totale besparing op tot meer dan 40 miljoen euro in 2024", klinkt het in een mededeling.

"De ongerustheid over de impact op de VRT, de mediasector en bij uitbreiding de creatieve sector in ons land is groot. We hebben tijd nodig om de cijfers grondiger te bestuderen. Met die analyse gaan we in overleg met het kabinet van de minister van Media (Benjamin Dalle van CD&V), met de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement", aldus de VRT-directie.

"De ondergrens is bereikt"

"Onze besparingen zijn begonnen in 2007. De afgelopen 12 jaar hebben er meer dan 600 personeelsleden de VRT moeten verlaten. Daarenboven zijn er miljoenen bespaard op onze dotatie. Jaar na jaar is hier al heel zwaar ingegrepen. Voor ons is nu de ondergrens bereikt. Wij hopen dat de regering en het Vlaams Parlement dat ook inzien", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

De eerste besparingen laten zich volgend jaar al voelen, dan moet de VRT het met 2,4 miljoen minder doen. Daarvoor heeft de directie een plan klaar. "De besparingen van volgend jaar zullen we dus wellicht kunnen opvangen. Dat geeft ons de tijd om met de Vlaamse regering en het parlement in overleg te gaan en om de mogelijkheden te bekijken om een flexibele en slagvaardige publieke omroep te behouden."

Jobs

Volgens de vakbonden zijn er door de besparingen 250 jobs bedreigd bij de VRT. "Wij hebben de voorbije jaren al zoveel bespaard, dit is geen afslanking van de VRT maar een afslachting," zegt Michelle Graus van de socialistische bond ACOD. De christelijke vakbond ACV spreekt van een rampscenario voor de VRT en noemt de besparingscijfers "niet meer beheersbaar."

De directie zegt dat er voorlopig geen sprake is van ontslagen: "Op dit moment zijn er geen concrete gevolgen voor het personeel. Wij willen ons aanbod op peil houden het komende jaar. En we hopen dat - na onderhandelingen met de regering- ook in de jaren nadien te kunnen doen," zegt Vermeir.

Ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zegt dat ontslagen nu niet aan de orde zijn. "Ontslagen, dat is zeker niet het perspectief. We moeten bekijken wat er mogelijk is op een natuurlijke manier zoals pensionering, en hoe we misschien een deel van die mensen niet zullen vervangen. Dat moet wel werkbaar blijven en op een goede manier gebeuren voor alle medewerkers."

Herbekijk hieronder het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen