© REUTERS

Tyfoongevaar in Suzuka: zaterdag geschrapt, kwalificaties op zondag

Nog voor er vrijdagochtend gereden werd in Suzuka, heeft de F1 beslist om de hele zaterdag te schrappen. De tyfoon Hagibis bereikt zaterdagmiddag Japan en uit voorzorg blijft het circuit die dag dicht. De kwalificaties zijn verplaatst naar zondagochtend. Na de vrije trainingen, waarin Valtteri Bottas het snelst ging, werd het circuit voorbereid op de storm.

mc

Japan is in de ban van Hagibis, een tropische storm van de hoogste categorie die momenteel met 250 km/u richting de Japanse eilanden dendert. Zaterdagmiddag zou hij aan land gaan en het F1-circuit van Suzuka ligt pal op het verwachte traject. De lokale overheid, het circuit en de FIA hebben daarom beslist om de hele zaterdag af te gelasten. Het circuit blijft gewoon dicht, vooral uit veiligheid voor de tienduizenden toeschouwers.

De derde vrije training, die normaal zaterdagochtend gereden wordt, valt helemaal weg en de kwalificaties zijn verplaatst naar zondagochtend om 10 uur plaatselijke tijd. Bij ons is het dan 3 uur, in de nacht van zaterdag op zondag. Op zondag moet het ergste voorbij zijn, al kan het ook dan nog hard waaien en overvloedig regenen. Daarom hebben de F1-stewards vooraf al beslist wat er gebeurt als de kwalificaties ook zondagochtend niet kunnen doorgaan. In dat geval zal de tweede vrije training de startorde bepalen.

(lees verder onder de foto)

© AFP

Verstappen speelt FIFA

Die vrije training kreeg zo extra belang. Onder een bewolkte lucht maar op een droge baan ging Valtteri Bottas een zucht sneller dan Lewis Hamilton, zijn ploegmaat bij Mercedes. Max Verstappen moest met zijn Red Bull-Honda nog geen 3 tienden toegeven en eindigde voor de beide Ferrari’s. Als er zondagochtend niet gereden wordt, start de Limburger dus vanop de tweede startrij.

“Mercedes oogt sterk, maar dat was verwacht op dit circuit”, reageerde Verstappen. “We hebben allemaal ietsje harder gepusht in de vrije training, voor het geval deze sessie de gridposities zal bepalen. We hebben nu de hele zaterdag vrij. Tijd genoeg om alle data te verwerken en ik ga zeker een FIFA-tornooitje opzetten met een paar collega’s. Het weer is een factor die je niet kan controleren, we nemen het zoals het komt.”

Na de trainingen werd het circuit al voorbereid op de storm die zaterdag verwacht wordt. In de paddock doken de eerste zandzakjes op. De startlichten werden naar binnen gehaald en reuzenschermen afgebroken.

LEES OOK. Al de derde keer dat de kwalificaties in Suzuka naar zondag verhuizen.

© FIA

© AFP

© REUTERS

© EPA-EFE

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer