Direct naar artikelinhoud
Iran

Brand Iraanse olietanker veroorzaakt door raketaanval

Amerikaans minister van Defensie Mark Esper.Beeld AFP

Een Iraanse olietanker is vrijdag vlak bij de Saudische kust in brand gevlogen. De Iraanse staatsoliemaatschappij NIOC meldt dat de tanker werd geraakt door twee raketten. Ondertussen kondigen de Verenigde Staten aan 3.000 extra manschappen naar de regio te sturen.

De extra Amerikaanse troepen zijn een reactie op de mysterieuze raketaanvallen op Saudische olie-installaties in september. Saudi-Arabië en de VS beweren dat Iran erachter zit. Teheran ontkent dit.

Het Pentagon stuurt straaljagers, helikopters, een luchtverdedigingssysteem en militairen “om de verdediging van Saudi-Arabië te versterken”. Eerst zou een vliegdekschip naar de regio worden gestuurd, maar volgens CNN lukt dat niet. Daarom is er gekozen voor extra militairen in de regio.

Consequenties

Het incident met de tanker vrijdag, dreigt de spanningen verder te verhogen. “Wie achter deze aanval zit, is ook verantwoordelijk voor de consequenties van deze gevaarlijke gebeurtenis”, dreigde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de eigenaar zou olietanker Sabiti zijn geraakt in de Rode Zee, nabij de Saudische havenstad Jeddah en zwaar zijn beschadigd. De bemanning kon de brand bedwingen en er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen. Wel lekte er volgens Teheran olie in zee nadat de tanker was getroffen.

De Amerikaanse Vijfde Vloot, die opereert vanuit Bahrein, bevestigt de raketaanval niet. Saudi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de Iraanse beschuldiging. Het Iraanse nieuwsagentschap ISNA, dat onder controle staat van de regering, spreekt van een ‘terreuraanval’. Het Iraanse persbureau Nour, dat banden heeft met de machtige Revolutionaire Garde van Iran, meldt dat de bemanning van de Sabiti veilig is.

Twitter bericht wordt geladen...

Olieproductie

De VS en de Saoedi’s verdenken de Iraanse Garde ervan achter de aanvallen te zitten op olie-installaties en olietankers in het oosten van Saoedi-Arabië. De Saoedische olieproductie werd door de aanslagen tijdelijk met 5,7 miljoen vaten per dag teruggebracht. De olieproductie zou nu echter weer op het oude niveau zijn.