AP
Volledig scherm
© AP

Verschillende doden bij IS-aanslag in Syrië, jihadisten ontsnappen na Turks bombardement

In Kamishli, een stad in het noordoosten van Syrië, is een bomauto ontploft. Daarbij zijn "verschillende" doden en gewonden gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Koerdische strijdkrachten. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag al opgeëist. Vijf jihadisten zijn ook al uit een gevangenis kunnen ontsnappen. Ondanks alle kritiek is president Recep Tayyip Erdogan niet van plan om met de aanval te stoppen. “Ons gevecht is niet tegen de Koerden, maar tegen de PKK”, klinkt het. De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen zware sancties voorbereid tegen Turkije. “Ik hoop dat we ze niet moeten gebruiken, maar we kunnen de Turkse economie neutraliseren indien nodig”, stelt de  Amerikaanse minister van Economie Steven Mnuchin.

35 reacties

  • Emile De Smedt

    5 jaar geleden
    Waar blijven Europese grootmuilen.Merkel in slaap?En Verhofstadt ,dezelfde die schuimbekend tempeeste in Oukraine.Vingertje opsteken naar boze Erdogan en daarna wegkruipen.
  • Pieter Janssens

    5 jaar geleden
    Ik vind het eigenaardig dat de USA zich eerst terug trekt van de Koerden; nu is er terug een oorlog en excuus om daar verder wapens te gaan verkopen. Er was geen internationale vijand meer en de wapenverkoop zakt. Dus opnieuw beginnen hé voor de economie te stimuleren... ik ben zeker dat wij van veel het juiste verhaal niet weten.
  • Marc Claes

    5 jaar geleden
    Wat daar nu gebeurt met de Koerden is zeer laf van de Turken en nog laffer van de VS en eigenlijk ook van de EU! Als er nu binnen afzienbare tijd aanslagen volgen is Turkije en de VS de grote schuldigen en zeggen dat zij zogezegd het terrorisme bestrijden. De grote ruziemakers op de wereld zijn de VS maar wat wil je met hun wapenindustrie!
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Tja, Erdogan heeft heel veel geld gekregen van Europa toen IS nog terreur zaaide. Het einde van de oorlog zou een einde maken aan die geldstroom. Die wil hij nu opnieuw in gang steken.
  • Marc LInden

    5 jaar geleden
    Denk je nu echt dat wanneer een volk strijdt voor zijn veiligheid dat je dat met economische sancties kan stoppen. New-york de Bronx klopt op uw voordeur en Brooklyn op de achterdeur. Indien je nu niet echt gaat vechten om te winnen staan jullie zeer binnenkort niet meer in top 5 van sterkste landen. Trouwens Trump je was er ook niet bij in Normandië, noch in Viet-Nam, noch in Afghanistan.
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. VS voor onmiddellijk akkoord tussen Israël en Hamas, ook Frankrijk wil dat Tel Aviv offensief tegen Rafah afblaast

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. VS voor onmiddel­lijk akkoord tussen Israël en Hamas, ook Frankrijk wil dat Tel Aviv offensief tegen Rafah afblaast

    De VS zijn “vastbesloten” dat Israël en Hamas “nu” een akkoord moeten sluiten over een bestand. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd. Volgens de humanitaire chef van de VN zou een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza een “onbeschrijfelijke tragedie” zijn, waartegen “geen enkel humanitair plan is opgewassen”. Daarmee reageerde hij op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, “met of zonder deal”. In de stad in het zuiden van het Palestijnse gebied hebben meer dan een miljoen burgers hun toevlucht gezocht. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Clusterbom op Harry Potterkasteel leert dat Poetin ook zijn oude vrienden niet ontziet
    PREMIUM

    Clusterbom op Harry Potterkas­teel leert dat Poetin ook zijn oude vrienden niet ontziet

    In het Oekraïense Odesa zijn maandag vijf doden gevallen door een Russisch bombardement. Dat zette een opmerkelijk gebouw in lichterlaaie. “Het kasteel van Harry Potter”, zoals de bewoners het paleis noemen dat vijftien geleden op de Zwarte Zeekust verrees. Wie woonde daar? Waarom werd het ooit bestormd door boze burgers, zodat we foto’s kunnen tonen van het pompeuze interieur? En vergiste Poetin zich niet door een man te treffen die hij zelf ooit een medaille opgespeld heeft?