EPA
Volledig scherm
© EPA

Beruchte controlekamer van Tsjernobyl geopend voor toeristen: maximum 5 minuten welkom

Vanaf nu kunnen toeristen de controlekamer van reactor 4 – de plaats waar ’s werelds vreselijkste nucleaire ramp vorm kreeg – in Tsjernobyl bezoeken. Ze hebben vijf minuten de tijd om hun ogen uit te kijken. Daarna vormt het hoge stralingsniveau een te groot risico en moeten ze wegwezen. 

28 reacties

  • Tom De Bondt

    4 jaar geleden
    Ben er 15 jaar geleden geweest maar niet in de controlekamer. Daar zou ik precies toch ook eerder niet naartoe gaan.
  • Frans Gouverne

    5 jaar geleden
    Wat een onbenullige reacties. Ze gaan toch niet toeristen aan gevaarlijke straling blootstellen? Even uitrekenen dan maar. Achtergrondstraling in België is 2,5 milli Sievert per jaar. Dat is dan per 5 minuten: 0,0025/365 (dagen) / 24 (uren) / 60 (minuten) * 5 minuten = 0,0238 micro Sievert. Dat maal 40.000 = afgerond 1 milli Sievert. Dat komt overeen met één CT-scan, of één flinke röntgenfoto of tien foto's bij de tandarts of gewoon 5 maanden natuurlijke achtergrondstraling! Eng hoor.
  • Filip Catz

    5 jaar geleden
    En als iemand positief test mag die dus niet meer naar buiten ? Nog een goeie reden te meer om daar nooit te komen.
  • Kristof Kempenaers

    5 jaar geleden
    Dan toch maar de Efteling zeker..
  • Erwin VD

    5 jaar geleden
    Alhoewel men tegenwoordig zich bewust is van het gevaar van stralingen door GSM masten, zijn er dan ook nog mensen die de lat nog wat hoger leggen en het supergevaar van radioactieve straling gaan trotseren als rampentoerist! Zeker ip een site zoals daar, waar een kerncentrale het begeven heeft en er zich duizenden besmet hebben door stralingen en vele al eraan gestorven zijn! Te gek eigenlijk voor woorden!