© BFM

Verdediging van zestiger die partner dood wurgde pleit vrijspraak wegens “onweerstaanbare dwang”

De advocaten van Jean L. (68) uit Deurne hebben de correctionele rechtbank van Antwerpen gevraagd hun cliënt vrij te spreken op basis van de “onweerstaanbare dwang”. De beklaagde zou zijn echtgenoot Emiel Oldijck (65) in een vlaag van zinsverbijstering gedood hebben na jaren van hevig moreel geweld.

Uit verklaringen van vrienden en familieleden blijkt dat Emiel een dominante persoonlijkheid had. Een jeugdvriend noemde hem zelfs ‘Emiel Mussolini’, naar de Italiaanse dictator. Hij kon zich manipulatief, geslepen en tiranniek gedragen en durfde Jean ook publiekelijk te vernederen, vooral als hij gedronken had. De beklaagde, die volgzaam en onderdanig is, ging nooit tegen hem in.

“De laatste zes maanden waren voor onze cliënt een hel. Emiel dronk veel en wilde niet minderen of geholpen worden. Zijn gedrag was vaak onuitstaanbaar en onaanvaardbaar, maar toch bleef Jean hem verdedigen. Hij zorgde voor Emiel alsof het zijn kind was”, pleitte meester Evelyne Du Moulin.

De situatie werd echter onhoudbaar en op 1 mei 2015 ontplofte de beklaagde. “Toen een al dronken Emiel nog een glas wijn vroeg, bereikte Jean zijn breekpunt. De gerechtspsychiater noemde het een ‘uitbarsting van weggeduwde kwaadheid’, waardoor Jean zijn echtgenoot al wurgend het zwijgend oplegde”, zei advocate Tanja Smit.

De verdediging pleitte dat de beklaagde in een vlaag van zinsverbijstering had gehandeld en dat een onweerstaanbare dwang zich meester van hem had gemaakt, waardoor hem geen schuld treft en hij vrijgesproken dient te worden. Ondergeschikt pleitten zijn advocaten dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt. Ze betwistten voorts ook de kwalificatie ‘moord’ en vinden dat er eerder sprake is van ‘doodslag’, omdat hij niet met voorbedachten rade had gehandeld, maar in een opwelling.

“Als u hem toch schuldig acht, stuur hem dan geen jaren naar de gevangenis, want dat overleeft hij niet. Ik vraag u om uiterst mild te zijn”, zei Smit. De beklaagde kreeg zoals steeds het laatste woord, maar had daar niet veel aan toe te voegen. “Ik heb veel spijt, voor de rest kan ik niets zeggen”, zei Jean L.

De rechtbank doet op 9 januari uitspraak.

Zestiger riskeert 21 jaar cel voor moord op levenspartner

© BFM

Het Openbaar Ministerie eist 21 jaar cel voor Jean L. (68) uit Deurne die in 2015 zijn levenspartner Emiel Oldijck (65) wurgde. De verdeling betwist dat het om moord gaat. Volgens de advocaten van Jean L. handelde hun client uit onweerstaanbare dwang. “Het slachtoffer pleegde jarenlange psychische terreur.”

Jean L. had zijn partner vorig jaar gewurgd in hun appartement aan de Maria de Heeltstraat. Hun almaar verslechterende relatie lag aan de basis van de feiten.

Jean L. had op 1 mei 2015 zelf naar de politie gebeld met de boodschap dat hij zijn partner gedood had. De politie kwam ter plaatse en trof er het levenloze lichaam van Emiel aan. Voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten. De man was door verstikking om het leven gebracht.

Jean L. legde bekentenissen af. Hij was al dertig jaar samen met Emiel, maar het boterde al een tijdje niet meer tussen hen. Hij kon de situatie niet meer aan en had zijn partner gedood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER