Direct naar artikelinhoud
Oorlog Syrië

‘Bijna achthonderd’ vrouwen en kinderen van IS-leden ontsnapt uit Syrisch kamp

Aan IS gelinkte vrouwen in het Ain Issa-kamp.Beeld AFP

Uit een kamp voor families van IS-leden in het noorden van Syrië zijn bijna achthonderd vrouwen en kinderen ontsnapt, aldus de Koerdische autoriteiten. In het kamp verblijven ook Belgen. Er zouden vlakbij gevechten aan de gang geweest zijn tussen Koerden en Turkse troepen. Het kamp werd naar verluidt aangevallen door ‘huurlingen’, de vastgehouden menigte viel daarop zelf de bewakers aan.

Lees nu

‘Belgische vrouw ontsnapt uit kamp met IS-families’: chaos in Koerdische kampen is compleet

 “De brutale militaire aanval van Turkije en zijn huursoldaten vindt op dit moment plaats in de buurt van het kamp van Ain Issa. Daar bevinden zich duizenden familieleden van IS”, zegt de Koerdische autonome administratie in een persbericht. “Enkelen konden ontkomen.”

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die de burgeroorlog in Syrië monitort, gaat het om meer dan 100 vrouwen en kinderen die konden ontsnappen. Volgens bronnen in het kamp heerst er een staat van “anarchie”. 

Het kamp werd afgelopen zomer nog bezocht door VUB-prof Gerrit Loots om er psychologisch onderzoek te doen naar de Belgische kinderen die er verblijven. Hij trof er getraumatiseerde en ondervoede minderjarigen aan, en wanhoop en wrok onder de moeders die zich in de steek gelaten voelen. Hij pleitte er toen voor de Belgen te repatriëren.

Op dit moment zitten er minstens 17 mannen, 35 vrouwen en 68 kinderen met een Belgische link opgesloten in kampen van de Syrische Democratische Strijdkrachten in de Koerdische regio.

Lees nu

Belgische Koerden en Turken over de oorlog: ‘Turkije is geen vijand van de Koerden’

Wie zijn de Koerden en waarom bemoeit de hele wereld zich nu met hun lot?

Turkse inval

Turkije lanceerde eerder, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS, in Noord-Syrië.

Met het offensief wil Turkije de Koerdische strijders terugdringen om een veiligheidszone van 30 kilometer breed te installeren, waar het Syrische vluchtelingen kan hervestigen. De weg voor het Turkse offensief lag volledig open sinds Amerikaanse soldaten uit het gebied zijn weggehaald door president Trump.

Honderden doden

De Turkse inval heeft sinds het begin van het offensief al honderden levens geëist, zegt Turkije. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief, een claim die niet op onafhankelijke wijze te onderzoeken is.

Kinderen in een gevangenkamp.Beeld AFP

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt op zijn beurt dat er zeker 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die aan Turkse zijde meestrijden tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden is gestegen tot twintig, aldus het Observatorium. De meeste doden zijn gevallen in Tel Abyad.

Tienduizenden vluchtelingen

Het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen is opgelopen naar 130.000 volgens de Verenigde Naties. De VN vreest dat nog eens 400.000 mensen de komende tijd huis en haard moeten verlaten.

Tienduizenden vluchtelingen
Beeld AFP