Bertolucci over verkrachting in "Last Tango in Paris": "Belachelijk misverstand"

Een belachelijk misverstand. Zo vat de Italiaanse filmregisseur Bernardo Bertolucci de hele heisa rond de verkrachtingsscene uit "Last Tango in Paris" samen. "De actrice wist alles, want ze had het script gelezen. De enige nieuwigheid was de boter." Een uitleg die toch in contrast staat met wat hij enkele jaren geleden zei, vindt de Nederlandse journalist Twan Huys.
mauro fagiani

Het hele verhaal gaat terug naar 2013. Bertolucci zei toen in een interview dat de erg expliciete verkrachtingsscene in zijn schandaalfilm "Last Tango in Paris" helemaal niet geacteerd was. De destijds piepjonge actrice Maria Schneider wist pas op het moment zelf wat haar overkwam. Volgens hem kwamen hoofdrolspeler Marlon Brando en hij de ochtend voor de opname pas op de proppen met het scenario waarbij de acteur Schneider anaal zou aanranden met een boterstaaf. "Ik wilde de reactie van een meisje, niet van een actrice", zei hij.

De uitspraken bleven jaren onder de radar, maar zijn sinds afgelopen weekend hét gespreksonderwerp in Hollywood. Ook in de rest van de wereld wordt er met schande over gesproken. "Het fragment is blijkbaar getoond tijdens een congres over seksueel misbruik in Spanje", zegt de Nederlandse journalist Twan Huys in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is de man die het bewuste interview in 2013 afnam. "De uitspraken zijn opgepikt door El Magazine en de Amerikaanse actrice Jessica Chastain heeft er een tweet over gestuurd."

Misverstand

De uitspraken zijn ondertussen zo'n groot nieuws geworden dat de Italiaanse regisseur niet anders kon dan reageren. "Het is allemaal een belachelijk misverstand", zegt hij in een mededeling. "Enkele jaren geleden vroeg iemand me naar de details van de beroemde boterscene. Ik was misschien niet duidelijk, want iemand dacht en denkt dat we Maria (Schneider, nvdr.) niet hadden verteld dat het om een verkrachtingsscene zou gaan. Dat is niet correct."

"Maria wist alles, want ze had het script gelezen en daar stond alles in beschreven. De enige nieuwigheid was het idee van de boter", verduidelijkt hij. Volgens de regisseur hoorde hij pas jaren na de opnames dat de actrice net dat kwetsend vond. "Het gaat hier niet over het geweld uit de scene, want dat stond wel degelijk in het script."

Contrast

"Die verdediging staat toch wat in contrast met wat hij in 2013 zei", zegt Huys. "Hoewel hij tijdens het interview het artistieke opzicht verdedigde (hij zei dat hij een authentieke reactie wilde zien en dat hij het enkel zo kon bekomen, nvdr.) zei hij toch dat hij zich schuldig voelde. Als de actrice enkel het stukje van de boter niet wist, zou hij zich niet moeten schamen."

De actrice overleed vijf jaar geleden. Na de film wilde Schneider nooit nog een seksscene spelen. "Haar leven heeft nooit nog vaart gekregen. Ze bleef hangen in de drank en de drugs. Bertolucci vond dat duidelijk erg."

"Ze speelde een rol, maar hij heeft haar leven genomen"

Theatermaakster Pascal Platel zei gisteren in "De afspraak" geschokt te zijn bij het hele verhaal. Zij werd zelf als twintiger verkracht. "In die tijd werd de film als taboedoorbrekend ervaren, maar als je achteraf dat verhaal hoort, is dat puur bedrog. Op het moment zelf heeft de actrice dat aangevoeld als verkrachting, zowel door Marlon Brando, als door de regisseur."

Meest gelezen